PÄEVAINTERVJUU Jüri Ratas: Pevkuri ja Helme kriitika Peterburi visiidi kohta on ülisarnased (6)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratas andis Postimehe otsestuudios aru hiljutisest Peterburi visiidist ning kirjeldas arvete klaarimist Yana Toomiga tema väljaütlemiste pärast.

«Minu peamine sõnum oli iseseisev ja vaba Eesti Vabariik,» kirjeldas peaminister oma visiidi peamist eesmärki.

«Võib julgesti öelda, et see oli meie iseseisva riigi esimene läte,» jäi peaminister endale kindlaks, hoolimata opositsioonierakondade kriitikast, mille kohaselt polnud 1917. aasta Petrogradi marss sugugi iseseisvuse alus ning peaminister ei peaks alustama Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamist Venemaalt.

Reformierakond ja EKRE ründavad

«Mulle tundub, et selle tugeva kriitika kaks eestkõnelejat on Hanno Pevkur Reformierakonna esimehena ja Mart Helme EKRE esimehena,» sõnas Ratas, «ma vaatan, et nende sõnumid Eesti 100. juubeli puhul on mitte ainult väga sarnased, vaid ülisarnased.»

«Olen täiesti veendunud, et kui võtta Reformierakond 17 aastat tagasi, kui Siim Kallas tuli peaministriks, siis sellist kiilu löömist ei olnud. Olen täiesti veendunud, et enamus Reformierakonna ja EKRE liikmeid mõistavad seda, et aastal 2017 ei saa keegi pöörata ajalugu teistpidi. Sealtsamast, 8. aprillil 1917 algasid esimesed sündmused, kus 40 000 meie kaasmaalast olid rahumarsil ja nõudsid Eestile autonoomiat. Neli päeva hiljem Eesti autonoomia ka sai.»

Eerik-Niiles Krossi etteheited sümbolitega mängimises, millest ta kirjutab Postimehe arvamusloos «Ajalootund Jüri Ratasele», lükkas peaminister ümber.

«Seda ei väida ainult mina, vaid ka paljud ajaloolased. Väidavad ka tänased ühiskonnategelased. Sealsamas Peteburi Jaani kirikus tulid eesti inimesed minu juurde ja tänasid, öeldes, et see on loomulikult oluline sündmus.»

Silmapilgutuseks venekeelsele Keskerakonna valijale Ratas oma käiku Venemaale ei pea.

Yana Toom käis vaibal

Ratas polnud nõus ka etteheidetega, et ei viibinud kriitiliste sündmuste ajal Eestis, kui reedel vallandus segadus USA raketirünnakute ümber Süürias. USA raketirünnakut peab peaminister igal juhul õigustatuks, mida kinnitas ka stuudios.

«Yana Toomi väljaütlemised olen ma hukka mõistnud ja olen temaga isiklikult kohtunud pärast seda. Ta ütles ka mulle, et vabandab sõnakasutuse eest, mida ta kasutas välisministri kohta. Mina ütlesin talle, et välisminister Sven Mikser on teinud ja teeb oma tööd hästi.»

Yana Toomi väljaütlemiste eesmärki ei osanud Jüri Ratas kommenteerida. «Kui Yana Toom ei täida eesmärki, mis on seotud Eesti kuulumisega Euroopa Liitu ja NATOsse, siis on väga keeruline Keskerakonna liige edasi olla.»

«Aga minul ei ole täna seda tunnet, et ta ei soovi iseseisvat Eesti riiki ja selle kuulumist Euroopa Liitu või NATOsse,» sõnas Ratas.

Yana Toomiga edaspidiste soolode osas kokku siiski ei lepitud ning pole välistatud, et kuuleme tema alternatiivseid sõnavõtte ka tulevikus.

«Eks poliitikud ütlevad igasuguseid mõtteid erinevate nurkade alt, aga küsimus on selles, kas me üldiselt hoiame ühte konkreetset joont. Seda Keskerakond selles valitsuses kindlasti hoiab.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles