PÄEVAINTERVJUU Hanno Pevkur: kui erakond ei seleta lahti oma otsuseid, siis jäävad õhku küsimärgid (1)

Marian Võsumets
, Saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Need ootused, mis seab erakond, peavad olema laiemale publikule arusaadavad ja lahti seletatavad. Kui inimestele jääb lahti seletamata, miks üks või teine otsus tehakse, siis jäävad õhku ka küsimärgid,» ütles Reformierakonna uueks esimeheks valitud Hanno Pevkur Postimehe päevaintervjuus.

«Loodan, et suurem lahtiseletamine aitab ka rohkem rahvast kaasata erakonna tegemisse,» nentis ta.

Oma võidus näeb ta erakonnaliikmete soovi näha neid muutusi, mis ta omalt poolt välja pakkus. «Lubasin, et juhatuse laiapindsemaks muutmine tuleb ära teha, ja seda soovitakse. See on see, mida erakonnaliikmed soovivad ja nad soovivad ka lihtsat teadmist, et erakonna esimees on neile olemas ja talle saab alati helistada,» rääkis Pevkur.

«Mul on hea meel, et juhatusse saanud meeskond on väga tugev. Siim Kallas, Kaja Kallas ja Jürgen Ligi on tõestus sellest, et ka erakonna liikmed tahavad head, tugevat ja liberaalset reformierakonda,» rääkis Pevkur.

Uus programm sisaldab Pevkuri sõnul eelkõige Reformierakonna põhiväärtusi - tugevat ettevõtlus - ja isikuvabadust. «Reformierakonna selgroog pärineb 2005. aastast. Maailm meie ümber on nii palju muutunud, et me vajame uut programmi, mis võtab kõik peatükid uuesti lahti ja vaatab muutunud olukorrale nii palju otsa, et saame tugeva programmi.»

Kuidas garanteerida Tallinna linna valimisvõitu? «Põhiline on näidata inimestele, et ka teistmoodi on võimalik, kui tänane võim teeb. Kristen Michal on lubanud olla Tallinna linnapea kandidaat, mina teda toetan. Hea valimisvõit seisnebki väga tugevates nimedes ja heas programmis, mille kohta inimestelt mandaati küsida,» märkis Pevkur.

Pevkur näeb võimalust ka koostööks Keskerakonnaga, kuid ainult juhul, kui Reformierakond on võimupositsioonil. «Kui vaadata olemasolevat parlamendi koosseisu, siis on selge see, et Reformierakond ei lähe Keskerakonna valitsusse, aga kui juhtub vastupidi, siis oleme valmis sellest rääkima,» märkis Pevkur ja lisas, «olen valmis arutama kõikide erakondadega võimalikke koalitsioone. Ust ei saa kellegi ees kinni lüüa.»

Keskerakonna praeguse koosseisuga koostöö tegemist kommenteerides nentis Pevkur, et põhiküsimus on see, kuidas nad oma hääled ja suhted korda saavad. «Kui Keskerakonna fraktsioon valis endale esimeest, siis jagunesid hääled 16/11. See näitab, et seal on jätkuvalt erakonna esimehe valimise järgseid lahkhelisid ja nad peavad selle ületama, et olla tugev ja ühtne erakond.»

Reformierakonnal aga nii suuri lahkhelisid Pevkuri sõnul ei ole, kui arvatakse. «Kui olid presidendikandidaadid, siis osa naised, kes nüüd toetasid mind, olid presidendivalimise ajal erinevate inimeste taga ehk Siim Kallase või Marina Kaljuranna taga. See näitab, et kui on kaks valikut, siis sa valiku igal juhul teed,» märkis Pevkur ja lisas: «See ei tähenda, et oled ühes või teises leeris, vaid seda, et poliitikul on oma arvamus ja seda ei pea häbenema.»

Oma mõtet illustreeris ta lihtsa näitega. «Kui alustaksime mõlemad teed Tallinnast Tartusse, siis saab minna mööda Piibe maanteed või Tartu maanteed – aga Tartusse jõuame mõlemad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles