PÄEVAINTERVJUU Talvik ja Haukanõmm: meie ideed omastati ja marginaliseeriti, Ratas tahab meid puudliteks (3)

Marian Võsumets
, Saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabaerakonna fraktsiooni liikmed Artur Talvik ja Monika Haukanõmm tunnistasid täna Postimehe stuudios, et nende valitsusse kaasamise jutt muutus päev-päevalt väheusutavamaks ning nende ideed omastati ja marginaliseeriti.

«Ametlik põhjendus on see, et nelja erakonnaga on justkui raske juhtida. Aga sisuliselt me saame aru, et raskuspunkt on selles, et me oleks mingisugused kohad ära võtnud. See kohtade jagamine ustavatele inimestele on kahjuks vanade erakondade veregrupis sees,» põhjendas Artur Talvik hommikul Jüri Rataselt kuuldud otsust.

Vabaerakonna ideed «omastati ja marginaliseeriti»

«Kui on läbi käidud, et kohtade jaotus tuleb 5-5-5, siis meid sisse võttes jääks keegi ilma. Me ei räägi ainult ministrikohtadest, vaid ka nõunikest ja palju suuremast hulgast inimestest. Küsimus taandub poliitilise toiduahelani,» lisas fraktsiooni juht Monika Haukanõmm.

Talvik leiab, et Vabaerakonna tülikus seisneb nende korruptsioonivastases hoiakus, mitte niivõrd maailmavaates.

Kui veel eile oli Talvik koalitsioonileppe suhtes optimistlik ja väitis, et nende ideid leidub seal küllaga, siis tänaseks ta seda mõtet enam ei jaga.

«See oli PR-trikk – öeldakse, et oleme teilt häid ideid võtnud, aga tegelikult on seal vaid paar marginaalset asja. Ei ole meie ideesid seal sees,» teatas Talvik.

Haukanõmme sõnul käituti nende ideedega põhimõttel «omasta ja marginaliseeri.» «Justkui on võetud meie ideed, räägitakse, et parteide rahastamist on vaja vähendada. Loomulikult parteide rahastamisest ei ole uues leppes midagi sees, vaid räägitakse, et riigikogu valimistele võib-olla peaks panema teatud kulupiirid.»

«See, miks me ennast üldse valitsusse pakkusime, oli, et vähendada savisaarlaste leeri võimalusi,» jätkas Talvik, «meiega koos oleks Keskerakonna räpasem pool vähem nähtav olnud. Valitsuses olles saab ka kontrollida, kas lubaduste taga on õiged teod, mida üldsusele lubatakse.»

«Täna on selge, et see valitsus võib jääda Savisaare pantvangiks,» lisas ta.

Huvitavad opositsioonikaaslased

«Opositsioonis saame olema erakondadega, kellel on nii suur poliitiline kogemus kui ka parlamentaarse töö kogemus,» leidis Haukanõmm, «eks nad peavad ümber harjuma ja meie ka. Meil on kokkupuutepunkte, aga see ei tähenda, et me peame leivad ühte kappi panema ja ühtemoodi mõtlema. Kindlasti mitte.»

«EKRE on uus jõud ja mõned mõttes jälgib neid protsesse nagu meiegi – et see vana kartellierakondlik mõtlemine meie poliitmaastikult kaoks,» lisas Talvik.

Reformierakonna puhul avaldas Talvik lootust, et neil võiks hakata toimuma sisemine puhastusprotsess.

Ei uskunud kaasamisjuttu

«Ausalt öeldes oli see meil väga pikalt selge,» ütles Talvik, et teiste erakondade juttu ei võetud väga tõsiselt, «andsime väga selge veksli, et öelge ei või jah, aga see «ei» ei kippunud üle huulte tulema.»

«See oli puhtalt otsustamatus. Igas erakonnas oli neid, kes ütlesid, et Vabaerakonna häid mõtteid on vaja. Oli ka neid, kes meid kardavad, me ei ole väga mugav partner,» lisas Haukanõmm.

Puudliks ei hakka

«Jüri Ratas üritab nii meis kui EKREs leida selliseid toredaid puudleid, kes võiksid valitsusele head sõbrad olla. Aga me jälgime ikka väga terava pilguga – kui hakkavad need räpased poliittrikid jälle peale, siis me ennast tagasi ei hoia,» oli Talvik resoluutne.

IRLi kaotatud nägu

«See on tõesti meistriklass,» kommenteeris Haukanõmm Margus Tsahkna väidet, et see, mis tuleb, pole astmeline tulumaks.

«Kui rääkida tulevast maksupaketist, siis see on väga selgelt tagurpidi astmeline tulumaks.»

«Palju suurem probleem on ka see geneetiliselt sisse viidud korruptiivne käitumine Keskerakonnas, mida IRL ei saa muuta. Sammuke muutmise suunas oleks olnud siis, kui meiesugused oleks ka seltskonnas olnud,» lisas Talvik.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles