Priit Rohumaa: Uus-Meremaa ehk õpetajate palgast teisel pool planeeti (4)

, TTÜ doktorant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Rohumaa.
Priit Rohumaa. Foto: Mihkel Maripuu

Me ei väsi kodumaal õpetajate palga üle arutlemast. Vähe on vist inimesi, kes vaidleksid vastu, et õpetajad on ühiskonna arengu seisukohalt üliolulised. Nõustume ju sisimas kõik, et õpetajatele tuleb nende raske töö eest väärilist palka maksta. Sedasi saame järjest paremaid õpetajaid ja veel paremaid noori kodanikke.

Rahanumbritest peame samuti rääkima. Uus-Meremaa keskmine palk on kõrge, palgad on terves riigis kõrged. Kõik on siin kallis, meie mõistes kohati pööraselt kallis. Uus-Meremaa keskmine kuu brutopalk 2015. aasta andmetel oli 1600 eurot (maksud moodustavad sellest ligi 25 protsenti), meil Eestis samal ajal napilt üle 1000 euro.

Uus-Meremaa õpetajate kinnitusel on nende keskmine bruto kuupalk ligi 4500 eurot (millest puhtalt kätte 3300 eurot) ehk peaaegu kolm riigi keskmist palka. Meil kodumaal on õpetajate keskmine palk õige napilt üle keskmise palga.

Äkki ei räägiks alati suurtest eelarvekuludest – räägiks strateegiliselt olulisest investeeringust. Kas pole vähemalt huvitav mõelda, milline oleks meie riik siis, kui prooviksime oma väheseid rahalisi vahendeid investeerida oma tähtsamatesse ajudesse – headesse õpetajatesse?

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles