Paet: president peab oskama kuulata, aga ka sekkuda (18)

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Jaanus Lensment

Riigipea peab olema inimene, kes oskab kuulata, aga ka sekkuda ja öelda õigel ajal olulisi asju, leiab Eesti presidendiks pürgiv Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet.

Arvamusportaal alustab tänasest intervjuude seeriat presidendiks pürgijatega. Intervjuude küsimused pärinevad Google'i autocomplete'i variantidest ehk valikutest, mida otsimootor pakub otsingut alustades.

Antud valikud on ühtlasi ka eestlaste kõige populaarsemad otsingud. Valitud küsimuste teemadeks on «Eesti», «eestlased» ja «president» ja potentsiaalsetel presidendi kandidaatidel palusime vastata võimalusel vähemalt kolme, kuid mitte rohkem kui kümne lausega.

Foto:
Foto: Foto: Google

Miks on Eestile kasulik kuuluda Euroopa Liitu?

Urmas Paet: Olla teiste Euroopa riikidega tihedas koostöös on Eesti loomulik olek ning ehk ka allesjäämise kindlustus. Ei julgeoleku- ega üheski teises mõttes ei peaks Eesti enam kunagi üksi jääma. Lisaks julgeolekulisele dimensioonile on Euroopa Liidu liikmesus oluline Eesti inimeste elatustaseme tõstja - Euroopa ühisturg, ELi eelarve panus, eurotsoon, inimeste vaba liikumine, ühtne tööturg jpm - see kõik on positiivselt mõjunud Eesti arengule ja teeb seda ka edaspidi.

Lisaks on Eesti ühiskonnale äärmiselt oluline Euroopasse kuulumise tunnetus koos kõigi võimalustega - vabadus liikuda, õppida, töötada, aga saada ka arstiabi ükskõik millises ELi riigis.

Foto:
Foto: Foto: Google

Kuidas olla tänapäeval eestlane?

Rääkida ja kirjutada ilusas ja õiges eesti keeles, teada Eesti lugu, armastada Eestit, hoolida nii eilsest, tänasest kui homsest ja pidada lugu inimestest. Samas olla avatud ja uudishimulik maailmaasjade vastu ning mõista, et maailmas on palju asju ja teadmisi, millega saab Eesti elu rikastada. Ja ka Eestil on maailmale nii mõndagi pakkuda.

Foto:
Foto: Foto: Google

Miks on vaja presidenti?

Et ta aitaks Eesti ühiskonda senisest terviklikumaks siduda, et erinevad kogukonnad saaksid võõristusest üle. Mida ühtsem on Eesti seesmiselt, seda tugevam ta on.

Et rääkida Eesti inimestega nii keerulistel kui rahulikumatel aegadel. Aidata mõista meid mõjutavaid arenguid ja protsesse. Nii väikeses riigis nagu Eesti ei saa president olla kõrgel ja kaugel. Ta peab olema Eesti inimestele lähedal.

Et tagada oma poliitilise autoriteediga, et hoolimata võimalikest sisepoliitilistest turbulentsidest jääb Eesti õigusriigiks, mille alus on inimeste vabadused ja õigused.

Et esindada Eestit maailmas parimal võimalikul moel ning luua sidemeid teiste riikide juhtidega. Eestil ei saa selliseid kontakte olla kunagi liiga palju.

Foto:
Foto: Foto: Google

Milline peab olema president?

Inimene, kes mõistab ja suudab mõtestada Eesti ühiskonnas toimuvat, rahvusvahelise elu arenguid ning suudab selgelt suhelda nii Eestis kui rahvusvaheliselt. Ta peab olema inimene, kes oskab kuulata, aga ka sekkuda ja öelda õigel ajal olulisi asju.

Foto:
Foto: Foto: Google

Miks eestlased lahkuvad Eestist?

Paljud lähevad uudishimust ja teadmishimust. Osa läheb oma lähedaste juurde. Paraku veel liiga paljud lähevad ka olude sunnil ainult parema palga pärast. Oleks hea ja vajalik, et lõplikult ei peaks keegi Eestist lahkuma. Muidugi võib minna, aga väga tore on ka tulla. Sellise tundega võiksid inimesed Eestist välja ja siis jälle siia tagasi liikuda.

Miks eestlased on vaesed?

Majanduslikult seetõttu, et 50 aastat normaalse arengu katkestust ei ole võimalik olematuks teha ega väga kiiresti ületada. Me võrdleme end näiteks Põhjamaade puhul maailma absoluutse tipuga nii elatustasemes kui elukvaliteedis laiemalt. Eesmärk peabki olema kõrge ja selle suunas liigume, kuid samas ei tohiks see liialt heidutada, et nad on meist ikka veel ees.

Me ei pea rääkima neist, kes olid meiega samas seisus, kui 1991. aastal iseseisvuse taastasime, kuid mingi võrdluspunkt on seegi. Näiteks Moldova. Meil on läinud paremini nii elatustaseme kui -kvaliteedi mõttes. Samas, jah, me ei peagi leppima selle nentimisega, vaid tuleb hoida suunda maailma tippude poole.

Foto:
Foto: Foto: Google

Kuidas Eestis rikkaks saada?

Tuleb õppida, saada hea akadeemiline haridus või hea kutseharidus. Samm-sammult liikuda edasi suuremat lisaväärtust andva töö tegemise suunas. Leida Eesti kvaliteetsetele toodetele stabiilseid turge. Hoida Eestit hea vaimse ja avatud õhkkonnaga, parandada ja kiirendada Eesti-siseseid ühendusi, et ettevõtlusel oleks siin võimalikult hea olla.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles