PÄEVAINTERVJUU Koerakasvataja kurjadest tõugudest: isegi chihuahua võib näpud nii ära komposteerida, et oi-oi! (4)

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Mind häiris selles kõnes, et nimetati koeratõuge, keda võtta ja mitte võtta,» märkis Eesti Kennelliidu koertekoolitaja Sirje Vets professor Jüri Alliku kõne kohta teemal «Mis on jooksja hirmud Eestis?»

Pikas perspektiivis on selline lähenemine koerakasvataja sõnul vastandlik ning koera käitumise määrab pea alati kasvatus. «Rotveilerid on aretatud kõrgema kaitseinstinktiga, aga see ei tähenda, et koer sünnib kurjana. Selliseks teeb ta inimene,» selgitas Vets.

Allik viitas oma kõnes, et Eestis on koerad jooksjate vastu kurjemad kui mujal

«Olen ka riigiti erinevusi märganud,» tunnistas loomaarst ja –psühholoog Anu Poopuu, «aga Eesti peab liikuma kasvatuse koha pealt edasi. On riike, kus kutsikate kasvatus varasest noorusest on paremini käima lükatud.»

Kutsikatel on väga oluline sotsialiseerumise iga. «Kolmandast elunädalast kuni 14. nädalani suudavad nad kõike ümbritsevat normaalsena võtta. Kui selles eas ei saada rahulikke ja positiivseid kogemusi, siis nende põhiseisund on uute asjade suhtes hirmu tunda.»

Klähvivad krantsid on suur probleem

Sirje Vets nõustus, et autode ja jalgratastega kaasajooksvad klähvivad koerad on probleem, mis vajaks lahendust. «Mõne koera jaoks tundub see ohuallikana ja korduvat samal viisil reageerides see allikas lähebki ära,» kirjeldas Poopuu koera võimalikke emotsioone, «koera vaatenurgast on see edukas.»

Enamasti on selline käitumine hoolimatu peremehe põhjustatud, kes koeraga piisavalt ei tegele. Sel juhul on autode järel jooksmine ainus lõbu koera päevas.

Sõbralikke ja kurje tõuge pole olemas

«See pole raudselt nii,» ütles Vets, «isegi väike chichuahua võib inimese näpud niimoodi ära komposteerida, et oi-oi!»

«Minu kolm rotveilerit hoovi peal ei tormanud küll kedagi tervitama enne, kui ma neil ei luba seda. Olukord on minu kontrolli all, tal ei ole üldse mingit probleemi ega midagi teha vaja,» tõi Vets õpetatud koerte eeliseid välja. Kusjuures rotveilerite kasvatamine ja õpetamine olevat tema sõnul väga kerge.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles