Laevakaitsja kirjeldus vanglast: elame augu ja kraaniga väikeses puuris (4)

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsja Lauri Ader.
Laevakaitsja Lauri Ader. Foto: Pm

Indias vanglas viibiv laevakaitsja Lauri Ader räägib intervjuus, millised on nende elamistingimused kinnipidamisasutuses ja kuidas nad oma aega mööda saadavad.
 

Kuidas vanglas elu on? Kas tingimused on paremad või halvemad kui kaks aastat tagasi?

Vangla on ilmselgelt kõige puhtam koht terves Indias. Köök on küll haisev ja räpane ning euronormatiividesse see ei sobi.

Siin vanglas istub umbes 600 süüdimõistetut, kellest 500 kannavad eluaegset karistust. Vangid on jagatud plokkidesse ja meie jagame plokki umbes saja kinnipeetavaga.

Elame puuris, mis on 10-ruutmeetrine ja igaühel on magamiseks pinda umbes meetrijagu. Puuris on auk ja kraan, kus teeme hügieeniprotseduure, peseme nõusid ja toimetame mittehügieenilisi asju. Ühesõnaga, kui oled oma toidunõud seal ära pesnud ja loodus sunnib sind kehast fekaale eritama, saab kükitades poistele otsa vaadata ning pidada loengut spordi ja alkoholi erinevustest elukaaslase valikul ning kõne lõpuks on kohe võimalus end veeämbriga puhtaks pesta.

Eelmises vanglas oli vange palju rohkem, kuid me polnud ühte kambrisse surutud. Loomaaed on siin samasugune – maod, rotid, kassid (rottidest väiksemad), peopesasuurused ämblikud ja need pagana sääsed. Sääsed on siin sama õelad kui India äraostetavad ametnikud. Üks sääsk ei torka ka ühest kohast, vaid nõelab umbes kolm korda. Algul verd ei ime, aga siis tormab kas varvaste vahele, silmalaule, küüne alla või huulele nõelama.

Kuidas te oma päevi mööda saadate? Millega tegelete?

Päevad mööduvad siin 12 tunniga. Kell 6 hommikul avatakse puur ja 18.00 suletakse. Ööd kestavad siin aga 720 minutit. Tuled kustutatakse tavaliselt kell 22, kuid mõnikord ütleb valvur, et pole lubatud tuld kustutada ja siis saab plastist päevavalguslampide valgel 480 minutit lage uurida.

Üle kolme päeva saab peaaegu igaüks köögis toitu valmistamas käia. Meil on siin male ka, mida vahel mängime. Ehitasime ka kividest, linadest ja okstest jõusaali, mis ajab kenasti asja ära. Ja oleme lähedastelt saanud ajakirju, ristsõnu ning raamatuid. Kõik mehed on ülimalt tänulikud selle eest.

Kuidas sinu ja teiste meeste tervis on?

Tervise kohta paraku ei saa kommenteerida, kuna see on meeste isiklik asi. Üldiselt… tugev kolm.

Mida advokaadid räägivad vanglast vabanemise kohta? Millal on lootust välja saada?

Advokaadid räägivad rahast. Ilmselgelt soovivad nad oma peresid ülal pidada ning näevad meie näol pisikest sissetulekuallikat. Seega lubavad nad vabadust, aga vabaks ei saa. Iga nende liigutus maksab ja iga järgnev kohtuaste on eelnevast poole kallim. Meil pole õrna aimugi, millal me vabaks saame.

Kas saate piisavalt infot oma kohtuprotsessi kohta ja näiteks uudiste kohta Eestist?

Infot saame nii palju, kui advokaat avaldab. Kirju saame saata vaid konsuli kaudu või kui vahel harva Suurbritanniast külalisi tuleb. Kohalikke tuttavaid meile külla ei lubata. Ja helistada ei saa me ka isegi kohalikele.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles