Maris Jesse vastulause Tarmo Noobile: eks Noop ise teab, miks on kasulik omistada mulle väiteid, mida ma pole öelnud

, Tervise Arengu Instituudi direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu instituudi juht Maris Jesse.
Tervise Arengu instituudi juht Maris Jesse. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tänu Tarmo Noobile suure tähelepanu eest, mis mulle tema artiklis on osaks saanud. Ma jätan siin Noobi emotsionaalsed laused minu motiivide kohta kommenteerimata, eks tema ja ta PR-nõustajad ise tea, miks võiks olla kasulik mulle omistada väiteid, mida ma ei ole öelnud, kirjutab Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse vastulauses Tarmo Noobile.

Mõned olulised täiendused/korrektuurid artiklis kasutatud numbrite kohta on siiski edasise arutelu jaoks vajalik teha.

Noobi väide: «Eesti alkoholitarvitamise kultuur on viimase kahe kümnendi jooksul selgelt liikunud õiges suunas. Tegelikult on alkoholi tarbimine Eestis viimase 10 aastaga vähenenud 20 protsenti.»

TEGELIKULT: Alkoholitarbimine Eestis kasvas 1990ndate algusest ühtlaselt kuni 2007. aastani, mil see oli kõigi aegade kõrgeimail tasemel. Majanduskriis tõi tarbimise 2009-2010. aastatel alla 20 protsendi ja viimased neli aastat on tarbimine püsinud tasemel 10 liitrit elaniku kohta (aastati 9,9-10,3 liitrit elaniku kohta, sama üle 15-aastaste elanike kohta arvestatuna 11,7-12,1 liitrit). Vaata Eesti Konjunktuuriinstituudi juhi Marje Josingu ettekannet ja alkoholi aastaraamatut.

Noobi väide: «25 aasta jooksul on alkoholi kogutarbimine olnud Prantsusmaal peaaegu muutumatu. Viimased 10 aastat pole aga üldse muutunud, püsides tasemel üle 13 liitri puhast alkoholi.»

TEGELIKULT: Prantsusmaa alkoholitarbimine on olnud ühtlases languses, 2013. aastaks on jõudnud 11,6 liitrini (üle 15-aastase elaniku kohta). Vaata ülevaadet Prantsuse tarbimistrendist ja alkoholireklaami regulatsioonist. Ettekanne pärit 27.11.15 alkoholikonverentsilt, mille veebiülekanne on Postimehes ka järelvaadatav.

Noop ei tea ühtegi tootjat ega kaupmeest, kes ei järgi Eesti seadusi. Siin on näited kaupmeestest, kes ei järgi alkoholimüügi seadusi Noobi omas kodulinnas Tartus. Joobetunnustega inimesele alkoholi müümisel on tulemused veel halvemad. Reklaamiseaduse rikkumisi tootjate poolt on samuti kahjuks ka lähiminekust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles