Päevaintervjuu: Simson loodab kaotusest hoolimata Keskerakonda uuendada

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles täna «Postimehe päevaintervjuus», et ei kavatse parteist lahkuda ja loodab seda uuendada.

Simsoni sõnul on aeg luua Keskerakonna uuenemise initsiatiivgrupp, millega ta ootab ühinema kõiki parteikaaslasi. Ta avaldas lootust, et tulevikus võtab pühapäeval taas erakonna esimeheks valitud Edgar Savisaar initsiatiivgrupi ettepanekuid arvesse.

Kas rääkisite eile õhtul pärast tulemuste selgumist Edgar Savisaarega või toimus ainult viisakuste vahetamine?

Kui tulemus selgus, siis loomulikult pidasin korrektseks minna, suruda tema kätt ja öelda, et kui vajab abi, siis ainult palugu.

Milline on Teie suhe nüüd Edgar Savisaarega? Kas saate koos erakonnas edasi olla või hakkab lõhe edaspidi parteile mingit mõju avaldama?

Mina olen kogu aeg öelnud, et saan erakonnas edasi olla. See jutt, et kui Kadri Simson võidab, siis Edgar teeb koos Heimar Lengiga uue partei, vist enam ei kanna. Ma jään Keskerakonda, mu toetajad jäävad Keskerakonda. Ma arvan, et sõnum kongressilt on, et pooled delegaadid ootavad enamat. Pidasime täna nõu ja leiame, et on aeg teha Keskerakonna uuenemise initsiatiivgrupp. Sinna on oodatud kaasa lööma kõik erakonna tuleviku pärast muretsevad keskerakondlased.

Arvate, et Edgar Savisaar võtab selle rühma mõtteid arvesse?

Usun küll. Võib-olla tema esimene instinkt oleks öelda, et kongress soovis vanaviisi jätkamist, aga päris nii see ikka ei olnud.

Ain Seppik ütles eelmisel nädalal, et Teie jaoks on Keskerakonna kongress vaid üks lahing pikemas sõjas. Kas see vastab tõele?

Minu kandideerimisel oli üks eesmärk – et meie inimestel oleks usku, et erakond jääb püsima. Ka kongressi kõnes ütlesin, et see ei olnud lahing Edgar Savisaare vastu, see on võitlus erakonna eest.

Kas enne kongressi mõtlesite, et kaotuse korral loote äkki hoopis uue partei?

Ma olen üle 20 aasta panustanud Keskerakonda. Ma ei ole käega lööja. Keskerakonna programmi elluviimise eest olen seni seisnud ja leian, et selle eest tuleb seista. Ilmselt erinevus oligi, et kui Savisaare eestkõneleja Heimar Lenk ütles, et praegu on ideaalne ühiskondlik tasakaal – Rõivas toimetab ülal linnas ja Edgar all-linnas. Mina nii ei arva. Ma arvan, et Keskerakonna programmi on vaja kogu Eestile. Praegu läks nii nagu läks ja jätkatakse vanaviisi.

Kuidas suhtuda Savisaare sõnavõttu, et Keskerakonda kuulumine seotakse lahti Eesti õigussüsteemist ehk siis kriminaalkorras karistatud partei liikmeid ei visata erakonnast välja?

Ma arvan, et kas tema või tema kõne kirjutaja sai valesti aru meie põhikirja muutmisest. Meie põhikiri on täiesti vastavuses Eesti õigussüsteemiga. Meie põhikiri oli seni palju karmim kui erakonnaseadus ja teiste erakondade põhikirjad ning jääb endiselt karmimaks. Võtsime üle sama sõnastuse, mis on IRLil. Tõenäoliselt IRL oma põhikirjast lähtudes ei arva, et on õigussüsteemist väljas. Mina meie põhikirja puhul arvan ka, et oleme Eesti seadustega täiesti kooskõlas. See, miks kõnes sellised lõigud olid, on täiesti arusaamatu.

Kas Teie jätkamine fraktsiooni esimehe kohal on kindel?

Ma olen rääkinud fraktsiooni liikmetega. 16 liiget 27st on kinnitanud, et nad toetavad minu jätkamist ja fraktsioon teeb oma otsused häälteenamusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles