Laevakaitsja: kohtunik küsis korduvalt, miks need mehed siin on

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad 2014. aasta 5. aprillil vanglast väljumas.
Laevakaitsjad 2014. aasta 5. aprillil vanglast väljumas. Foto: Tairo Lutter

Laeva Seaman Guard Ohio meeskond, nende hulgas 14 Eesti kodanikku, on üle kahe aasta Indias viibinud, neid on solgutatud erinevate kohtuastmete vahet ja kodumaale ei pääse eestlased, britid ja ukrainlased endiselt.

Laevakaitsja Lauri Aderi sõnul on kohtuistungitel leidnud aset kentsakaid vahejuhtumeid, kus ükskord ei osanud piirivalve põhjendada laevameeskonna kinnipidamist ja teisel juhul viskas kohtunik süüdistaja saalist välja ebasobiva käitumise pärast.

Milline on teie olukord praegu Indias? Kuidas te hakkama saate?

Oleme mööda Tamil Nadu osariiki laiali. Mõni elab Chennais, mõni Tuticorinis. Chennaist Tuticorinisse reisimine on suhteliselt vaevarikas ning sõit kestab kümme tundi. Seega mina ühe eestlasest ja britist saatusekaaslasega otsustasime kohtule lähemal olla ning jagame Tuticorinis kolme peale pisikest tuba. Praegu on siin peale meie on veel kolm eestlast, kes samuti jagavad tuba.

Üüriraha laenab meile välisministeerium ning elamiseks koguvad raha sugulased ja sõbrad.

Tervis on hetkeseisuga rahuldav. Meestel on muidugi olnud suuremaid hädasid, kuid need on samuti korda aetud välisministeeriumi abiga.

Kuidas kohtuistungid on möödunud?

Praegu käib tunnistajate ülekuulamine. Siiani pole suutnud ükski tunnistaja miskit tunnistada. Kohtunik küsis korduvalt, miks need mehed siin on. Piirivalve ütles, et nemad ei tea, miks nad Seaman Guard Ohio rahvusvahelistes vetes relva ähvardusel India sadamasse sundisid, ja küsimusele, kust tuli käsk, ei osanud nad samuti vastata.

Süütõendite koguja teeskles kohtus minestust, kui meie advokaat talle selgeks tegi, et kõik on legaalne, ning näitas ka vastavaid litsentse ning ka India seadusi.

Üks isik – paraku ametinimetust ei tea – väitis, et olime India vetes, ei osanud kaarti lugeda ega ka näidata sellel, kus me asusime ning kuhu sadamasse meid sunniti tulema (kaardil on märkmed marsruudi kohta kellaajaliselt). Ühesõnaga nad pole siiani suutnud selgeks teha, kus me olime, ning selle üle käib tuline vaidlus.

Süüdistaja pani süüdistuse kokku ilma, et oleks ballistikaekspertiisi tõendeid näinud. Ta polnud ka merekaarte vaadanud ning kogu süüdistus pandi kokku kohaliku kaitsepolitsei sõnade järgi. Ehk siis politseil oli vaja nii tugevat süüdistust seoses relvadega, et kautsjoni võimalust ei oleks.

Relvaekspert ütles kohtus, et relvad on legaalsed ning poolautomaatsed.

Ühel istungil oli kohtunik sunnitud süüdistaja välja viskama, kuna härra läks endast välja ega suutnud oma sõnu ja käitumist kontrollida.

Laevakaitsjad Lauri Ader (vasakul) ja Roman Obeltšak 2014. aasta aprillis Indias, Chennais. Foto:
Laevakaitsjad Lauri Ader (vasakul) ja Roman Obeltšak 2014. aasta aprillis Indias, Chennais. Foto: Foto: Tairo Lutter

Milline on olukord praegu?

Kogu kohus käib kohalikus keeles ning infot istungil toimuva kohta saame ühe kohaliku saatusekaaslase kaudu.

20. novembril küsitletakse viimast tunnistajat ja siis ilmselt peaks kohus hakkama meid küsitlema. See olekski siis nüüd esimene kord, kui meilt midagi küsitakse. Natuke põnev kohe.

Ühesõnaga pole keegi meist andnud ühtegi ütlust natuke rohkem kui kahe aasta jooksul. Seega veidi arusaamatu olukord.

Ülemkohus saatis juulis kohtuasja Tamil Nadu kõrgeimasse kohtusse ning käskis kuue kuu jooksul otsuse langetada. See tähendab, et Tamil Nadi kohus peaks otsuse tegema hiljemalt jaanuari keskpaigaks. Kas protsess on seni liikunud piisava kiirusega, et see otsus järgmise kahe kuu jooksul tuleks?

Otsus võib tulla järgmise aasta jaanuaris, kuid taas on võimalik see edasi kaevata.

India suursaadik Eestis ja Soomes Ashok Kumar Sharma ütles oktoobris, et kui teid süüdi mõistetakse, siis India valitsus annab teile armu. Kuidas sina ja teised mehed sellesse avaldusse suhtute?

Kuidas saab suhtuda avaldusse, kui ilmselgelt härra suursaadikul pole õrna aimu, mis toimub Tamil Nadu kohtus. Samahästi võiksime meie talle armu anda laimu eest.

India suursaadik Ashok Kumar Sharma. Foto:
India suursaadik Ashok Kumar Sharma. Foto: Foto: Sander Ilvest

Aga kui suursaadiku väide armuandmise kohta vastab tõele, siis see tähendab, et süüdimõistev otsus oleks teile kasulikum, kuna saaksite kiiremini koju. Kui praegu teid kohtus õigeks mõistetakse, siis saab selle ülemkohtusse edasi kaevata ja peate kauem Indias olema. Kas ma saan sellest õigesti aru?

Suursaadiku väide ei vasta tõele. Ja armu ei saa anda kohus, nagu härra Kumar väitis. Armu saab anda president inimesele, kes seda palub ning kui meid fabritseeritud tõenditega süüdi mõistetaksegi, ei hakka keegi armu paluma. Süütud inimesed ei palu armu.

Kas Advanfort endiselt väldib teid?

Advanfort, ehk siis Samir ja Ahmed Farajallah, pole meiega suhtlemiseks mingit huvi üles näidanud ning on ilmselt meie meiliaadressid blokeerinud.

Kui juhtuksid tänaval kohtama Advanforti omanikke, siis mida sa neile ütleksid?

Ilmselt meist keegi pikalt nendega ei räägiks...

Briti laevakaitsja John Armstrong kohtumaja juures. Foto:
Briti laevakaitsja John Armstrong kohtumaja juures. Foto: Foto: Erakogu

Kas olete mõelnud Advanforti kohtusse kaevata palkade mittemaksmise ja teie hülgamise pärast?

Kui selleks tekib võimalus, siis muidugi. Töölepingud kehtivad veel, aga paraku pole keegi meist paar aastat palka saanud.

Kuidas lähedastega suhtlete? Kas nad käivad teil külas ka?

Lähedastega suhtleme neti teel. Külas paraku ei käida, kuna iga kopikas, mis neil üle jääb, saadetakse siia.

Küsimus, mida teilt ilmselt kogu aeg küsitakse: millal see kõik läbi saab ja te kodumaale tagasi pääsete?

Tahaks vastata, et homme, kuid ei tea, millal. Ei oska isegi ennustada, millal, sest pole veel aru saanud, miks me siin oleme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles