Uus Venemaa saadik: lähim naaber on tähtsam kaugest sugulasest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Petrov on viimaseid päevi oma kabinetis Venemaa välisministeeriumi uhke peahoone kolmandal korrusel.
Aleksandr Petrov on viimaseid päevi oma kabinetis Venemaa välisministeeriumi uhke peahoone kolmandal korrusel. Foto: Jaanus Piirsalu

Ideaalne oleks, kui Venemaa ja Eesti parlament jõuaksid piirilepped ratifitseerida veel sel aastal, ütles pikemas intervjuus Postimehele Venemaa uus suursaadik Eestis Aleksandr Petrov, kes asub ametisse esmaspäevast. Teda usutles Moskvas Jaanus Piirsalu.

Venemaa riigiduuma esimees Sergei Narõškin ütles mõni kuu tagasi intervjuus Läti televisioonile: «Baltimaad on iseseisvad, suveräänsed ja sõltumatud riigid. Ja me tahaksime taastada nendega dialoogi ja normaalsed suhted.» Millised võiksid praeguses poliitilises olukorras olla need normaalsed suhted? Kas te näete üldse mingeid positiivseid perspektiive?

Alustuseks tahan ausalt tunnistada, et kogu oma pika diplomaatilise karjääri jooksul ei ole ma kahjuks kunagi käinud Baltimaades – ei nõukogude ajal ega hiljem. See peaks seletama minu elavat huvi kohapeal vaadata, kuidas ja millest elab Eesti, kuidas luuakse meie kahepoolseid suhteid, tutvuda inimestega, kes töötavad kahepoolse koostöö valdkondades, et veenduda nende meelestatuses.

Ühesõnaga, näha oma silmaga seda, millest kirjutab ajakirjandus, ning püüda kujundada oma isiklik arvamus ühes või teises küsimuses. See on hädavajalik igale saadikule, et objektiivselt informeerida oma riigi juhtkonda olukorrast asukohariigis ning esitada läbimõeldud ja põhjendatud ettepanekuid kahepoolsete suhete arendamiseks.

Meie riikide suhted ei ela praegu üle parimaid aegu. On probleeme, ja need on hästi teada, ning ma eeldan, et mõlema poole huvides on hakata otsima vastastikku rahuldavaid lahendusi.

Nendel päevadel kohtusin hiljuti Moskvasse saabunud uue Eesti suursaadiku Arti Hilpusega. Arvan, et mul on õigus öelda, et olime mõlemad ühel meelel vajaduses töötada positiivse otsimise nimel ja otsida lahendusi, mis aitaksid meid naasta vastastikku kasulikule koostööle. Hea näide oli New Yorgis ÜRO peaassamblee ajal meie riikide välisministrite vestlus, mis möödus üldiselt üsna konstruktiivses võtmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles