Klen Jäärats: Varssavi pakt on ju surnud

Klen Jäärats
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klen Jäärats.
Klen Jäärats. Foto: Riigikantselei

«Oo, ida on ida ja lääs on lääs ning eales need ei kohtu.» (Rudyard Kipling)

Kriitika Kesk- ja Ida-Euroopa valitsuste ELi-poliitika suhtes on ebaõiglane ning valedele alustele üles ehitatud, leiab kirdeeurooplane, riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Klen Jäärats.

TÜ doktorandid Maili Vilson ja Thomas Linsenmaier andsid Postimehes üsna karmi hinnangu, kui sedastasid, et «Kesk- ja Ida-Euroopa valitsused üldiselt ei suuda valitsevat olukorda mõista». Esimene mõte seda pagulaskriisi lahendamisele antud hinnangut lugedes oli, et kas austet doktorandid on läinud kaasa leviva karju-instinktiga (toimetajale: see on taotluslik sõnamäng) ja oma kodutöö ikka korralikult ära teinud.

Kui võtame nüüd ainult Eesti, ühe grupikuuluvuse järgi osutatu, siis kas ei ole nii president Ilves (võidupühal, riigikogu sügisistungijärku avades) kui ka peaminister Rõivas korduvalt «valitseva olukorra» teemal sõna võtnud, kirjutanud ning üsna ühemõtteliselt sellele ka hinnangu andnud? Peaministri poliitiline avaldus 16. juulil riigikogus võtab «olukorrahinnangu» kokku ühte lausesse: «Me ei tohi kunagi unustada, et kui Euroopa üksteise muredele selja pöörab, üksteise vastu pöörab, saab Eesti iseseisvus siin läänemaailma ääre peal olema esimeste ohvrite hulgas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles