Janek Luts: õigusriigis annab põhiseadus põhiõigused kõigile

, Õiguskantsleri Kantselei kommunikatsioonijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Luts.
Janek Luts. Foto: Toomas Huik.

Õiguskantsleri Kantselei kommunikatsioonijuht Janek Luts kirjutab vastusena täna ilmunud lugejakirjale, et kirjutise autor omistas õiguskantslerile väiteid, mida ta öelnud pole.

Lugejakirja autor omistas õiguskantslerile väiteid, seisukohti ja hoiakuid, mida õiguskantsleri arvamuses vanglate maa-alal suitsetamist täielikult keelava seaduseelnõu kohta ei ole.

Võimalik, et kirja autor ei ole arvamust tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu kohta korralikult lugenud või ole seda teksti mõistnud. Õigusriigis annab põhiseadus põhiõigused kõigile, sealhulgas ka vangidele ja põhiõigusi saab vajadusel põhiseaduse alusel piirata. Vaba eneseteostus seisneb loas teha ja tegemata jätta seda, mida isik soovib – näiteks ka suitsetada - sõltumata, milline on hinnang valitud tegevusele.

Vaba eneseteostuse õigus on tagatud tingimusel, et austatakse ja arvestatakse teiste isikute õigusi, põhiseaduslikku korda ning häid kombeid. Seega võib vaba eneseteostuse osaks olevaid tegevusi mõistagi teiste isikute õiguste kaitseks piirata, ent piirang ei tohi olla ülemäärane ega meelevaldne ning kaotada seost piiramise eesmärgiga.

Mittesuitsetajate tervise kaitse vanglates on tagatud ka täna: siseruumides suitsetada ei tohi, ei vang ega valvur, ja õues on selleks eraldi ala. Teadusuuringud ei näita selget seost kogu vangla maa-alal absoluutse suitsetamise keelamise ja vangide taasühiskonnastamise ning korra tagamise vahel.

Sõltuvuste vastu ja rahvatervise eest tuleb kahtlemata võidelda, ent eesmärgistatult ja mõistlikult. Õiguskantsleri arvamust tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu kohta saab lugeda õiguskantsleri koduleheküljel, kus on kokkuvõtteks selgelt kirjas, et kõnealuses eelnõus pakutud muudatused vanglate osas on õiguskantsleri esialgse hinnangu kohaselt küsitava proportsionaalsusega piirang, mille kehtestamist sellisel kujul tuleks hoolikalt kaaluda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles