Lugejakiri: suitsetamine ei ole põhiõigus (1)

, tõlkija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Uusrand
Sven Uusrand Foto: Erakogu

Ei saa kuidagi nõus olla Ülle Madise eilse arvamusega, justkui oleks suitsetamine põhiõigus, ning et teiste inimeste tervise rikkumine on justkui põhiseaduse kaitse all. 

Nii uskumatu kui see ka ei ole, siis just sellist arvamust oli võimalik lugeda eile Postimehe ja ERR-i vahendusel, seoses sotsiaalministeeriumi kavaga keelata vanglates suitsetamine.

Parafraseerides korduvalt kõlanud postulaati: õiguskantsler ei pea mitte ainult olema erapooletu, vaid ka näima erapooletu.

Selles, et suitsetamine ei ole põhiõigus, võib veenduda igaüks. Paragrahv 19, millele õiguskantsler oma suitsetamist kaitsvas sõnavõtus viitas, räägib tegelikult hoopis eneseteostuse kaitsest, sätestades samas, et igaüks peab ennast teostades arvestama teiste inimeste õigustega. Samal ajal on põhiseaduse paragrahvi 28 järgi igaühel õigus tervise kaitsele.

Väga raske on uskuda, et õiguskantsler ei tunne põhiseadust. Kui see tõepoolest nii on, siis ei sobi ta oma ametisse, ning peab tagasi astuma. Veelgi enam põhjust on õiguskantsleril tagasi astuda siis, kui ta põhiseadust tunneb, sest erapoolik õiguskantsler rikub oma erapoolikusega ju ise sama põhiseadust, mida ta oma ameti poolest ja põhiseaduse järgi kaitsma peaks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles