Ümber kera tiirlemisest, eredalt ja põhjalikult

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Kui nii edasi läheb, siis peagi piisab keskmise lugemusega indiviidile pelgalt «Imelise ajaloo» ja «Imelise teaduse» sarja raamatutest, et enamat ei jõua ega viitsi. Kusjuures valik poleks paha, sest mainitud sarja raamatutel on selgelt teadmisi lisav ja aju arendav toime.

Imelise-sarja väljaannetele on vaja juba eraldi riiulit ja kui see pole piisavalt lai, et raamatuid saaks kahte kihti laduda, siis ka teist. Ning varsti ka kolmandat, kui ilmub veel mõni telliskivipaksune köide.

Ent väärtus ei peitu kaalus ega välimuses, vaid sisus. Tea, kuidas tänapäevane noorus asjadesse suhtub, nüüd, kus lennukiga saab muretult tiiru ümber planeedi Maa ära teha, aga näiteks neli kümnendit tagasi oli iga poisikese unistus sattuda ümbermaailmareisile. Eks toonasest on riiulile jäänud «Suur mereretks» ja «Fregatijuhid» ja teisigi teoseid kuulsatest meresõitjatest ja meresõitudest.

Seekord on kõik ümber maa tiirlejad kogutud ühte raamatusse, mille alapealkiri kõlab: «Ümbermaailmareiside ajalugu Magalhaesist kosmoselaevadeni». Võib tunduda kahtlane, kuidas saab teosesse, mille kaaned koos püsivad, mahutada sedavõrd palju ajalugu, aga saab. Tekst on tihe, õhk välja pumbatud, alles jäetud vaid tumm.

Esmalt muidugi meresõidud kogu oma ilus ja valus, kus valdav osa teeleläinuist kohale ei jõudnud. Seejärel multireisid – maismaal, vees ja õhus – kusjuures ääretult lahedalt on lahatud Jules Verne'i legendaarset teost «80 päevaga ümber maakera», lõpuks õhureisid Laika ja Juri Gagarinini. Ühesõnaga kõik, mis ümber kera tiirlemist puudutab, on ses telliskiviraamatus ka kirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles