Mihhail Stalnuhhin: Ždanoka vs. Ušakovs

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Stalnuhhin
Mihhail Stalnuhhin Foto: Karli Saul / SCANPIX

See, et Stalnuhhinist võiks europarlamenti valimisel saada Ždanoka-taoline isolatsionalist, on IRLi suur unistus, sest  paremat relva neil Keskerakonna vastu kõigil järgmistel valimistel poleks võtta, kirjutab riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin (Keskerakond) vastuseks IRL Noorte aseesimehe Linda Eichleri arvamusloole.

Läti vene rahvusest poliitikutest on Euroopas tuntud kaks nime, Tatjana Ždanoka ja Nils Ušakovs. Arvan, et kasulik oleks välja selgitada, mis neid põhimõtteliselt eristab.

Ždanoka on isolatsionist. Ta on veendunud, et Lätis elavate mittelätlaste probleeme on võimalik lahendada ilma valdava osa lätlaste osavõtuta, et tema loodud Euroopa Vene Allianss suudab mõjutada Läti sisepoliitikat.

Ušakovs aga on üks erakonna Koosmeele Keskus, mille toetajaskonna kolmandik koosneb etnilistest lätlastest, juhte. (Ei saa mainimata jätta, et juba pikemat aega on see erakond kõige populaarsem Lätis.) Ušakovs on Ždanoka vastand, kuna ainult lätlaste ja Lätis elavate muulaste koostöös näeb oma riigi tulevikku.

Viimasel ajal on mõned IRLi funktsionärid hakanud muret tundma selle üle, et oleks nagu ohtu, et Stalnuhhinist, kui ta tõesti europarlamenti valitakse, saab seal Ždanoka-taoline isolatsionalist. Mina selle peale ütlen, et tegemist on IRLi suure unistusega: paremat relva Keskerakonna vastu kõigil järgmistel valimistel poleks neil kuskilt võtta. Kuid mina olen viimane inimene Eestis, kes kodumaaga kauplejate erakonna (tuletame meelde elamislubadega sahkerdamist) unistusi hakkaks täitma.

Poliitikutena austan mõlemat, nii Ždanokat kui ka Ušakovsi, kuid minu kui keskerakondlase jaoks on võimalik ainult üks tee meie sisepoliitiliste probleemide lahendamisel ning selleks on kõigi Eestis elavate rahvuste koosmeele otsimine.

Kui aga Urmas Reinsalu või mõni poliitbroiler soovib kindlasti mõnda erakonda Tatjana Ždanokaga siduda, siis tuletan meelde, et Ždanoka käis nädal enne 2005. aasta valimisi Eestis ning Narvas üritas toetada valimisliitu Linnakodanik, mis koosnes Vene Erakonna Eestis ja Narva Venemaa kodanike liidu esindajatest. 2009. aasta Europarlamendi valimistel toetas ta jälle VEEd. Kui kedagi paneb imestama, et ma siin nii pikalt ühest kadunud parteist pajatan, siis tuletan meelde, et VEE liitus mõni aeg tagasi SDEga ning kahest mehest, kes Ždanoka visiite Eestisse korraldasid, said SDE juhatuse liikmed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles