Linda Eichler: Ždanoka stsenaarium

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Eichler
IRL Noorte aseesimees, Euroopa Rahvapartei noorteorganisatsiooni (YEPP) asepresident
Linda Eichler IRL Noorte aseesimees, Euroopa Rahvapartei noorteorganisatsiooni (YEPP) asepresident Foto: Erakogu

USA kirjaniku Richard Condoni raamat «Mandžuuria kandidaat» andis poliitika-leksikasse samanimeline termini. Mandžuuria kandidaadina peetakse silmas poliitikut, kelle tegelikud kavatsused avalduvad alles pärast valituks osutumist ja kes oma riigi huve kahjustama asub.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar teatas, et kavatseb europarlamenti saata venelase, ja erakond kinnitas kandidaatidena Yan­a Toomi ja Mihhail Stalnuhhini. Ma isiklikult väga austan vene rahvust ja inimesi ning näen hea meelega neid osalemas Eesti poliitilises elus, aga Toom ja Stalnuhhin persoonidena teevad mind murelikuks.

Lätil on Euroopa Parlamendist kogemus, kus sinna valitud saadik Tatjana Ždanoka on Mandžuuria kandidaadi kombel pühendunud ted­a lähetanud riigi mustamisele. Euroopa Parlamendi saadikul on kasutada märkimisväärselt rohkem ressursse kui riigi parlamendi liikmel: oma isiklik kolme-neljaliikmeline staap, raha trükiste väljaandmiseks ja konverentside korraldamiseks. Samuti kaasneb selle ametikohaga ligipääs meediale ja Euroopa teistele otsustajatele.

Ždanoka on need võimalused tööle pannud, et jätta Lätist ja teistest Balti riikidest muljet, justkui tõstaks siin pead natsism ja vähemusrahvuste õigused on jalge alla trambitud. Ehkki teame, et need väited on arulagedad, on Euroopa Parlamendi saadiku positsiooni ja ressursse kasutades võimalik tekitada mõningates poliitilistes ringkondades huvi ning ületada meedia uudiskünnis. Nagu näiteks hiljuti Euroopa Parlamendi saalis korraldatud näitus «Demokraatia ehitamine või natsismi rehabiliteerimine? Baltikum ristteel». Absurdne näitus iseenesest.

Vaadates Stalnuhhini ja Toomi seniseid avaldusi, näen ka nende puhul sama ohtu. Yana Toom on teinud avalduse, et eestlased ja eesti keel surevad välja. Samuti on Toom ja Stalnuhhin rääkinud Eestis natsismi levikust. Stalnuhhin osales organisatsiooni Maailm Natsismita peaassambleel 2012. aasta sügisel, kus arutati natsismi väidetava tõusu üle Euroopas. Stalnuhhini sõnul toodi seal esile ka Eestit halva näitena.

Mõlemad viimasesse Euroopa Parlamendi koosseisu Keskerakonna nimekirjas valitud saadikud on praeguseks sisemiste vastuolude tõttu parteiga sideme kaotanud. Kui Stalnuhhin ja Toom meile praegu teadmata asjaolude tõttu Euroopas omapäi jäävad, on Mandžuuria kandidaadi stsenaarium kerge tekkima ja Eesti saab oma Ždanoka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles