Lastele meie ajaloost, lihtsalt ja löövalt

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Geniaalsus peitub lihtsuses. Selleks, et lapsed asjast aru saaks, tuleb asi neile arusaadavaks teha. Rääkida lastega kui täiskasvanutega, ent laste keeles. Ja seda Heinz Valk teebki, selgitamaks Eesti taasiseseisvumist.

Möödunust meenuvad ajalooraamatu igavad peatükid Nõukogude Liidu sünnist, kuidas Lenin esitas aprilliteesid ja püstitas loosungi «Kogu võim nõukogudele», kuidas Smolnõis revolutsiooni juhiti ja Talvepaleed vallutati. Akadeemiline värk. Ja siis, aastaid hiljem, joonistas keegi samal teemal raamatupaksuse koomiksi, mida oli märksa põnevam sirvida.

Valk koomiksiga ei tegele (kuigi kätt tal selleks oleks) vaid teeb lahedadalt selgeks Eesti taassünniloo. Lühidad peatükid, kirjaldamaks kõike olulist – punavene olemust, MRP-d, fosforiidisõda, loomeliitude pleenumit, KGB-d, Hirveparki, laulvat revolutsiooni, interrinnet, otsustavaid hetki ülemnõugus 20. augustil...

On pilte, on karikatuure, on mõnus tekst. Kui noored ka selle raamatu abil ei õpi, siis on nad lootusetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles