Kas ajaloo suurimaid müsteeriume, Djatlovi kuru tragöödia, sai lõpuks lahenduse?

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Surnute mäel (mis hiljem ristiti Djatlovi kuruks) 1959. aastal juhtunu, kus üheksa noort inimest seletamatute jõudude läbi surma said, jääb ilmselt igavesti mõistatuseks. Antud raamat – ilukirjanduslik, kuid faktidel põhinev – pakub hukkumise põhjusena välja paralleeluniversumite teooria. Uskuda paralleeluniversumeid või mitte, on igaühe enda otsustada, kuid Djatlovi kuru tragöödia on antud raamatus huvitavalt ja täpselt lahti kirjutet, ning selle juures pole uskumisega mingit pistmist. Mis oli, see oli.

Kui otsida internetist ajaloo salapärasemate dokumenteeritud juhtumite edetabelit, on Djatlovi kurul toimunu enamasti esikolmikus.

1959. aasta talvel matkas seitse meest ja kaks naist Igor Djatlovi juhtimisel Uuralites, sihiks piirkond, mida mansid kutsuvad oma keeles Surnute mäeks. Veebruarikuu esimesel päeval muutus ilm karmiks ning grupp otsustas mäenõlval laagri püsti lüüa.

Öösel juhtus midagi seletamatut. Kõik üheksa tormasid telgi seina lõhki rebides aluspesu väel välja, kuigi temperatuur oli -30 kraadi, ning sööstsid eri suundades. Varustus jäi telki. Osa jõudis isegi pooleteist kilomeetri kaugusele. Otsimisrühm, mis nädalaid hiljem saabus, leidis kõik üheksa surnuna.

Viis matkajat läks teise ilma alajahtumise tõttu, kuid nelja kehal olid kummalised vigastused: kel löögijäljed, nagu liiklusõnnetuse puhul, kel pea purustatud, ühel neiul puudus suu sisemine limaskest koos keelega. Kõigi kehad olid kummaliselt oranžikad, juuksed hallid.

Nõukogude Liidu jõustruktuurid sulgesid piirkonna kolmeks aastaks, kuid ei jõudnud uurimisega just kaugele ning leiti, et matkajate surma põhjustas tundmatu vääramatu jõud.

Alan Baker loob oma raamatus lihtsa stsenaariumi: ajakirjanik saab ülesande meenutada Djatlovi kurul toimunut, leiab need, kes üritanud aastaid mõistatust lahendada ning kogu intsidendi ajalugu võetakse läbi koos võimalike seletustega – tuumapommi või salapärase relva katsetused, maaväliste objektide saabumine jne. Lõpuks läheb ajakirjanik koos kolme kaaslasega Djatlovi kuru lähemalt uurima, saab teada tõe, kuid jääb ainsana ellu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles