Vello Jõgisoo: raha ja seadus puuetega lastele appi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kose vallavanem Vello Jõgisoo.
Kose vallavanem Vello Jõgisoo. Foto: Laura Oks

Seadusse tuleb kirjutada sisse riigi kohustus anda linnadele-valdadele raha, et nad jaksaksid koolidesse tugispetsialiste palgata ja seeläbi ka paljud puuetega inimesed vaesuslõksust päästa, kirjutab Eesti Maaomavalitsuste Liidu aseesimees Vello Jõgisoo (Reformierakond) Postimehe arvamusportaalis, kommenteerides Tiina Kangro tänast arvamuslugu.

Omavalitsusliidud on läbirääkimiste käigus juba terve aasta juhtinud haridus- ja teadusministeeriumi tähelepanu hariduslike erivajadustega õpilaste õppekorralduse muutmisega kaasnevatele probleemidele.

Oleme läbirääkimiste käigus püüdnud selgitada olukorda, mis eeldatavasti tekib pärast ministeeriumi poolt koostatud hariduslike erivajaduste kontseptsiooni rakendamist ning erikoolide võrgu ümberkorraldamist. Uue erivajadustega laste kontseptsiooni kohaselt peavad lihtsustatud õppe, hooldusõppe ja toimetulekuõppe õpilased täna saama hakkama tavaõppeasutustes.

Omavalitsused pooldavad erivajadustega õpilaste integreerumist tavakoolidesse. Kindlasti ei saa see aga toimuda tugispetsialistide abita. Tavakoolis käivatele erivajadustega lastele on nende spetsialistide olemasolu hädavajalik. Seda enam on hämmastav ministeeriumi suhtumine võtta ära omavalitsustelt vahendid toetamaks tugispetsialistidele töötasu maksmist.

Tänaseni on vastuseta rida küsimusi. Näiteks milline roll peaks riigil olema toimetulekuõppe ja hooldusõppe õpilaste õppe korraldamisel/toetamisel (õpe riigikoolis, toetus KOV/erakoolile vms)? Kas täna on nende õpilaste õpe tugispetsialistideta omavalitsuse koolis jätkusuutlik ja kas ministeerium saaks sellist koolikorraldust kuidagi soodustada?

Tõsi, 24. tunnil tunnistas ministeerium, et tugispetsialistid on siiski vajalikud ja nende tasustamise toetuseks eraldatakse 2013. aastal 3,3 miljonit eurot. Kindlasti on see suur abi omavalitsustele, aga mis edasi? Mis saab 2014. aastal? Kas algab uus kemplemine, tõestamine ja lehmakauplemine?

Omavalitsuste kindel soov on, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse menetluse käigus kirjutataks seadusesse sisse riigi kohustus toetada kohalikke omavalitsusi tugispetsialistide teenuse osutamiseks.

Ei ole ju olemas eraldi riigi lapsed ja omavalitsuste lapsed. On vaid meie lapsed ja nende heaolu eest peame seisma kõik, kes me oleme selleks ellu kutsutud.

Eestis tuntakse muret sotsiaalkulutuste ähvardava suurenemise pärast, kuid hariduspoliitiliselt tehakse samal ajal kõlavate loosungite varjus kõik selleks, et koolisüsteem sante ja toimetulematuid juurde toodaks, kirjutab tänases Postimehes telesaate «Puutepunkt» produtsent Tiina Kangro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles