PÄEVAINTERVJUU Roheliste uus juht: minu eesmärgid on isiklikud ja isekad (10)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestimaa Roheliste erakonna uus juht Züleyxa Izmailova selgitas täna Postimehe stuudios, et teda kannustavad isiklikud veendumused loodussõbraliku riigi ohus olemisest. Ideaalilähedases olukorras majandaksid inimesed end kogukondades ise ära.

«Ökoriik on meie üleüldine visioon,» sõnas Izmailova, «see tähendab, et toodaksime energiat taastuvatest allikatest ja hajusalt üle terve Eesti ja ka seda, et saaksime süüa mürkide- ja pestitsiididevaba toitu. Praegu me seda ei saa.»

«Koolides, lasteaedades ja haiglates ei ole sellist nõuet, et lapsed või patsiendid peaksid saama puhast toitu,» täpsustas erakonna uus juht.

Ühe suurima probleemina Eesti ühiskonnas tõi Izmailova välja laste ja eakate vaesuse, mida saaks tema hinnangul samuti ökoriigi rajamisega lahendada. «See tähendaks kogukondade tähtsustamist ja suuremat kohalolekut, kus inimesed saavad ise end ära majandada. Näiteks maheda toidu kasvatamisega. See tähendab ühistuid ja kollektiivseid ettevõtmisi iseenda äramajandamiseks.»

Izmailova tunnistas, et Roheliste erakonna programm on varem olnud ehk liiga keeruliselt sõnastatud ning hetkel töötavad nad uue programmi koostamisega, millega kohalike omavalitsuste valimistel välja tulla. Konkreetset valimislubadust ei söandanud uus juht veel anda.

Maailmavaateliselt ei paikne Rohelised Izmailova sõnul ei paremale ega vasakule: «Me oleme Rohelised, me ei kaldu ühte ega teise äärmusesse. Kogu meie tegevus lähtub keskkonnast. Me pole ei paremal ega vasakul, me oleme pigem ees!»

Lootused uuendustele

Erakonnakaaslased peavad uut juhti uue põlvkonna inimeseks, kes oskab liikmeid ühendada ja viiks erakonna järgmisele tasemele.

«Minu eesmärgid on väga isiklikud ja isekad,» sõnas Izmailova, «ma tahan, et mu lapsed elaksid riigis, kus on puhas õhk ja kus nad saaksid käia metsas mängimas. Ma näen, et see on praegu väga suures ohus ja minu eesmärk on seda kaitsta. See ongi minu sisemine tunne, et pean kaitsma oma kodu.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles