PÄEVAINTERVJUU Toom reisist Süüriasse: inimesed, keda nägime, jumaldavad Assadit (8)

Marian Võsumets
, Saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios käis täna eurosaadik ja keskerakondlane Yana Toom, kes naasis möödunud nädalal eravisiidilt Süüriasse, kus kohtus sõjakuritegude eest vastutava president Bashar al Assadiga.
 

«Ma ei esindanud seal Euroopa parlamenti ega oma fraktsiooni, isegi mitte Eestit ega oma koduerakonda,» sõnas Toom Süüria reisi sissejuhatuseks, «olin seal europarlamendi saadikuna, kellel on valijad.»

Kutse saabus Toomile ja veel paarile saadikule Süüria saatkonnast Madridis. Kutse saadeti neile siiski kui saadikutele. Enda sõnul käis Toom seal lihtsalt olukorraga tutvumas ega omanud mingeid volitusi läbirääkimiste pidamiseks.

Vestlused president Assadiga

Süürias kohtus Toom nii presidendi, parlamendi spiikri kui ka suuremate erakondade esindajatega: «Rääkisime vaherahust ja Türgist. Küsisin, kui tõsiselt tema arvates peaks suhtuma Erdogani väljapressimisse Euroopa suunal, kes ähvardab põgenikke siia lasta. Küsisin, mida ta arvab sellest ning mida ta ootab uuelt Ameerika presidendilt.»

«Assad arvas, et Erdogani ähvardusi ei ole vaja liialt tõsiselt võtta, ta tahab olla lihtsalt pildil ja tulla isolatsioonist välja. Võib-olla on tal siin õigus, ta teab Erdogani kindlasti paremini kui mõni Euroopa Liidu esindaja,» arvas Toom.

«Trumpi puhul loodab ta, et istutakse ühe laua taha, lepitakse ära, et ta toetaks vaherahu. Kõigi huvi on see, et vaherahu saabuks – mida varem seda parem,» lisas ta.

Toom rõhutab, et Bashar al Assad on Süürias täiesti legitiimne ja valitud president ning tema jõhkrad võtted tsiviilelanike suunal ongi sealne sõjapidamise viis, sest teine pool kasutab «veelgi hullemaid võtteid».

Assad on halbadest parim

«Kõik kasutavad seal jõhkraid meetodeid, kahtlemata,» sõnas Toom, «veelgi komplitseeritum on tegelikult see, et kõik vähemused – religiooossed- ja rahvusvähemused on tema taga. Kõik kardavad, et võimule tuleb mingi religioosne grupp või fanaatik.»

«Inimesed, keda me seal nägime nii see kui eelmine kord – nad jumaldavad teda. Ta on nende viimane lootus.»

«Ta on ilmalik, aga samas on ta diktaator, verine diktaator, selles pole mingit kahtlust.»

Toomi põhisõnum siinsetele ja lääne poliitikutele on see, et pilt on palju segasem kui meile tundub. Oma käikudega loodab ta sündmustest paremat ülevaadet saada, et seda infot hiljem töös rakendada ja paremaid otsuseid aidata teha.

Yana Toom plaanib uuesti Süüriasse minna juba sel kuul, et külastada viimati võimatuks osutunud Aleppo linna.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles