PÄEVAINTERVJUU Stalnuhhin Ruussaarele: elan solvumist siiani üle, mind ei märgatud kui kärbest (3)

Marian Võsumets
, Saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios kohtusid täna riigikogu rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin ja rahvusringhäälingu juhatuse liige Ainar Ruussaar. Stalnuhhin pole poolteist aastat rahvusringhäälinguga suhelnud ning keeldub põhjaliku solvamise tõttu seda tegemast.

«Europarlamendi valimiste ajal teatati meile, et ERR annab meile võimaluse neli korda debattides osaleda. Meeskond andis need debatid Yana Toomile ja Stalnuhhinile. Jagasime debatid ära ning minu debati toimumise eel teatati mulle, et ERRil on selline reegel, et üks inimene ei saa kaks korda debattidel osaleda,» meenutas Stalnuhhin.

Debattidesse oli Stalnuhhin end kirja pannud poolteist kuud enne, kuid Raadio 4 stuudiosse teda samal päeval sellegipoolest ei lastud.

«Uksel seisis valvur ja vist režissöör ja mind uksest sisse ei lastud,» nentis ta, «mitte mingit selgitust ma ei saanud pärast seda rumalust.»

Ruussaar möönis, et enne valimisdebatte kehtestatakse koos rahvusringhäälingu nõukoguga vastavad reeglid. «Ma möönan probleemi, et sageli on need reeglid võib-olla natuke liiga jäigad. Nende tõlgendamisel on olnud probleeme ka varem.»

Ruussaar pidas jaburaks ka reegleid, mis panevad rahvusringhäälingule ülesandeks tuvastada ka kellegi keeleoskuse taset, nagu juhtus Savisaare vene keele hindamisega kõnealuse 2014. aasta debati eel.

Stalnuhhin kõmu ei mõista: «Mina ei märka ERRi, nemad ei märka mind.» Ta siiski mõistab, et rahvusringhäälingul on riigikogu saadikute vastu ajakirjanduslik huvi: «Keegi ei saa väita, et ma ei suhtleks Postimehe, Kanal 2 või Delfiga. ERRi puhul ma arvan, et nad rakendasid minu suhtes tsensuuri. Nende väitel kuulas neid saateid 70 000 – 100 000 inimest ning minul jäi valimiskampaania ilma loogilise punktita, millega ma olin väga kõvasti arvestanud. Hääletamisel jäi Keskerakonnal alla protsendi häältest puudu. Ma ei oska öelda, mis see oli.»

«Ma ei leia enda jaoks võimalust pärast sellist käitumist,» leidis Stalnuhhin, et talle pandi põhjendamatult käsi ette.

«See oleks olnud nagu eile. Sellist solvamist on elus ette tulnud vaid paaril korral. Elan seda seniajani üle nii nagu see oleks toimunud alles eile.»

«Kui mind ei märgatud tollal nagu kärbest, kes kuskil susises, siis mina tahan õigust neid mitte märgata,» ütles Stalnuhhin ning lisas, et võib siiski ümber mõelda, kui ERR võtab ette mingid sammud.

Ruussaar tsensuuri süüdistusega ei nõustunud, kuid samas ka ei vabandanud: «Tsensuuri süüdistus on päris ränk. Julgen küll öelda, et tsensuuri pole rahvusringhääling oma teadlikus tegevuses rakendanud.» Ta tõi näiteid ka varasemast, kus näiteks IRLi esindajat pole saatesse lastud, kuna kokkulepe on olnud erakonna esimehe osalemisest.

«Kui poliitikule tehakse sellist boikotti, ei saa seda unustada, sellest tuleb mingid järeldused teha. Mina vastutan oma südametunnistuse ja valijate ees ning neile on mul võimalik selgeks teha, mis ja miks toimub,» vastas Stalnuhhin ning nõustus, et tegemist on laiema protestiga kui intsident ühe saate juures.

Stalnuhhin lahkub politiikast

«Jah, ma olen rahanduskomisjoni esimees. Aga jumal ja minu fraktsiooni juhtkond teavad, et ma panin lõpuni sellele vastu, ma ei hoia sellest kohast kinni. See ei ole minu jaoks tähtis. Mul on teised huvid elus suuremad kui rahandus ja see on nende asi, miks nad minu juhiks panid.»

«Mul on kavatsus poliitiline tegevus lõpetada. Ma tulin teatud tingimustel 2011. aastal riigikogusse ja kahjuks ei jõudnud eesmärgini. Pigem ma lähen tagasi ja keskendun Narva linnale, nii et varsti on rahu majas.»

Stalnuhhin ja Ruussaar avaldasid siiski soovi vastastikku kompromiss leida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles