Allmaailm ja Hollywood on kaksikvennad

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Mõnda sunnib raamatut «Tooge jumbu» kätte võtma tõsiasi, et selle põhjal valmis film «Tooge jupats». Need, kes kinos ei käi, kuid on krimkafännid, teevad otsuse – lugeda või mitte – autori põhjal. Elmore Leonardi tasub ikka lugeda.

Leonard pole traditsiooniline krimikirjanik, pigem eriskummaline, väga piltlik ja hea lausega, kuid ta raamatute ülesehitus vajab harjumist, saati kui oled pikalt Rootsi või Briti krimiromaani kütkes olnud. Samas on selge, et iga Leonardi lugu on ainulaadne.

Kuni eelmise aastani, mil Leonard lahkus, nimetasid paljud ookeanitagused arvustajad teda parimaks elavaks krimiautoriks. Nojah, sealmail, kus aetakse taga vaid sarimõrvareid ning verd pritsib kümnete liitrite kaupa, ehk küll. Sealmail on pisut vähem tapmisi ja pisut huumorit kui maasikas kesk lumevälja.

Kes filmi näinud, see teab, millest lugu räägib. Maffia võlgade sissenõudja otsustab siseneda filmimaailma, kasutades talle tuntud ebaseaduslikke võtteid. Ja mis selgub: Hollywood ja allmaailm on kui kaksikvennad. Surmavad kaksikvennad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles