Venelanna versus venelased. Lahing Siberis Arktika pärast

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Siber on üks masendav paik, eriti kui käib lahing USA superagendi – endise venelanna – ja FSB vahel, kus esimene otsib salajasi teaduslikke materjale, teised aga takistavad ülesannet täitmast. Ehk siis verdpritsiv ameerikalik action.

Siberi masendusega on nii ja naa. Loodus on seal võimas ja inimesed nagu inimesed ikka. Küll aga on autor – endine briti salaluureteenistuja – teinud siberlastest halli massi. Tõsi, evenkid, põlisrahva esindajad, on kui särav laik keset halli. Eks ta mõneti nii olegi – ka ookeani taga on indiaanlastel kultuuri koormateviisi rohkem kui hamburgeriühiskonnal kokku.

Niisiis kavatseb Venemaa vallutada Arktika, sest lõunapoolus kuuluvat neile. Jääga ei kavatseta kauplema hakata, küll aga pumbata maapõuest naftat ja gaasi. Selleks on aga vaja portatiivset tuumajaama. Vene teadlane säärase leiutab, ning nüüd on ameeriklastel vaja joonised ja valemid endale saada. Asja hakkab ajama USAsse putkanud endine KGB supertšikk Anna Resnikov.

Eks raamat ole mõeldud läänepoolsele lugejale, mistap isegi kaasaegset Venemaad on kujutatud musta, loomaliku ja mornina, kus tooni annavad rahvast kurnavad tšekistid. Vaid üksikud – antud juhul põlisrahva seast pärit aus miilits – suudavad mõtelda progressiivselt ning julgevad võimule vastu hakata.

Neile, kes naudivad ameerikalikku põnevikku, on lugemist küllaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles