Inimkonna ajalugu läbi helide ja kuulmise

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Raamatusarja Imeline Ajalugu järjekordne teos tungib kuuldavasse maailma ehk, nagu selgitav pealkiri selgitab: «Inimkonna ajalugu läbi helide ja kuulmise».

Alles raamatu tiitellehte uurides selgus, et antud teos on just Imelise Ajaloo sarjast, kuigi samahästi võinuks kuuluda ka Imelise Teaduse raamatukokku. Ehk siis teadus ja ajalugu ühtivad ning saadavad meid ürgaja koobastest järk-järgult tänapäevasesse talumatusse linnalärmi.

Raamatu ajalooline osa selgitab helide ajalugu, teaduslik aga nende mõju inimestele ning see mõju on olnud märkimisväärne.

Me pole iial elanud vaikuses. Isegi loodus, kus toimus algeksistents, on tihtipeale uskumatult kärarikas. Seda kinnitab igaüks, kelle akna taga kasvab tihe toomingas, kus linnud kevadeti armumänge mängides kõrvulukustavalt lärmavad. Kaasaegne kodanik võtab looduse hääli lihtsalt häältena, kuid tegelikult sisaldub helides märkimisväärset infot. Aga see selleks.

Piisas inimesel inimahvi tasemele jõudmisest, kui algas helide tekitamine – häälitsused, trummid, viled, laul, kõne, muusikariistad, suruõhuhaamer, sepatöökoda, rock'n'roll... Kui poliitik peab lamedat jutlust või AC/DC annab staadionikontserti, on see mõnele müra, mõnele kõrvupaitav heli.

Kolmekümnes peatükis, liikudes ajateljel tänapäeva suunas, saab aimu helide kultuurist ja olemusest ja mõjust, millel on autori sõnul läbiv tunnusjoon – võim, mida käsitletakse kahes tähenduses. «Esiteks on see võim, millega teatud helid meid väga sügaval moel mõjutavad. Teiseks on see võimukate inimeste – või võimsate inimgruppide, näiteks rahvusriikide, religioonide või äriettevõtete – võim kujundada teiste, vähem võimukate inimeste helimaastikke või kuulamisharjumusi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles