Kaja Kallase püstitatu jättis oravapealikud kidakeelseks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vaid kolmandik Reformierakonna juhatuse liikmetest julges või leidis aega kommenteerida avalikult Kaja Kallase ja Jürgen Ligi viimase aja väljaütlemisi erakonnas toimuva ja ülejäänud parteide aadressil.

Postimehe arvamusportaal saatis esmaspäeval 14 partei juhatuse liikmele temaatilised küsimused - kõigile peale Jürgen Ligi enda, kes on juba antud teemasid meedias põhjalikult kommenteerinud.

Küsisime partei juhtpoliitikutelt näiteks selle kohta, kas nad usuvad Reformierakonna rahastamisskandaalis Andrus Ansipit või kahtlevad koos Kaja Kallasega partei peavooluversioonis, ja et kas keegi peaks juhtunuga seoses tagasi astuma, nagu Kallas viitas.

Samuti soovisime partei juhatuse liikmetelt teada, kas nad leiavad Jürgen Ligi eeskujul, et Reformierakonna valitsusele ei ole alternatiivi – et opositsioon ei suudaks Eestit pädevalt juhtida ja Euroopas esindada.

Küsimustele vastasid: Keit Pentus-Rosimannus, Arto Aas, Hanno Pevkur, Laine Randjärv ja Tõnis Kõiv.

Vastamata jätsid: Andrus Ansip, Urmas Paet, Urmas Klaas, Urmas Kruuse, Rein Lang, Kalev Lillo, Valdo Randpere, Taavi Rõivas ja Jaanus Tamkivi.

KÜSIMUSED

Postimehe arvamusportaal esitas poliitikutele järgnevad küsimused (isikuti väikese varieerumisega):

- Kuidas suhtute sellesse, et Kaja Kallas avalikustas oma seisukoha sellisel moel meedias ja veebis, nagu me seda eelmisel nädalal lugeda saime?

- Kallas annab mõista, et ei usu Andrus Ansipi, Kristen Michali ja teiste versiooni Reformierakonna rahastamisskandaalist, ning märgib, et ka suur osa ühiskonnast on sama meelt. Kas teie usute ülalmainitud poliitikute versiooni? Miks?

- Kuidas te suhtute Kallase ettepanekusse, et see teema tuleb veel parteis avatud kaartidega selgeks rääkida, mitte lõppenuks kuulutada või summutada?

- Kallase sõnul vajab juhtum lisaks juriidilisele poliitilist-eetilist lahendust – seda, et vea teinud võtaksid vastutuse. Milline võiks teie nägemuses olla juhtumi poliitiline lahendus, kas näiteks mõne ministri või erakonna juhtivtegelase tagasiastumine?

- Kas leiate TV3 «Kolmeraudses» sõna võtnud Jürgen Ligi eeskujul, et Reformierakonna valitsusele ei ole alternatiivi – et opositsioon ei suudaks Eestit pädevalt juhtida ja Euroopas esindada?

VASTUSED

Laine Randjärv:

Erakonna sees on alati toimunud avatud diskussioon. Ma leian, et igaühel on õigus oma isiklikku arvamust avaldada. Õige on ka kõik problemaatilised teemad omavahel selgeks rääkida. Mina usun sellesse, et kui meie riigis on olemas erakondade rahastamise probleem, ja see ilmselgelt on olemas, siis tuleb muuta seadusandlust.

Parim lahendus on hetkel suhtuda teemasse pragmaatiliselt. Seadusandluse täiendamise, muutmise ja parandamisega riigikogus praegu ka tegeldakse ning kaasatakse aruteludesse kindlasti ka ühiskonda.

Tõnis Kõiv:

Mul ei ole mingeid takistusi oma arvamuse avaldamiseks otse teie nimetatud isikutele, ma ei pea seda tegema ajalehe abil. Olen eelnevalt erakonnakaaslastega otse suhelnud ja teen seda ka edaspidi.

Keit Pentus-Rosimannus - loe siit

Arto Aas - loe siit

Hanno Pevkur - loe siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles