Hendrik Vosman: lõpusirge algus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Vosman.
Hendrik Vosman. Foto: Mihkel Maripuu

Ühendriikide poliitikas on kätte jõudnud aeg, mil äsja on lõppenud vabariiklaste ja demokraatide suurkogud ning need, kes valimiskampaaniale veel tähelepanu pole pööranud, lõpuks õigele lainele häälestuvad ja oma eelistused paika panevad.


Kes võidab, on praegu võimatu öelda. Töötuse jätkuvalt suuri näitajaid vaadates (augustis 8,1 protsenti) tundub, et kui Romney jääb oma sõnumi juurde («Obama on tore tüüp, ta andis endast parima, aga majandus on endiselt kehvas seisus») ning väldib uusi fopaasid, on tema võit tõenäolisem. Samas näitavad küsitlused järjekindlalt, et paremad kaardid on praegu Obama käes.

Kuidas on see võimalik? Üks põhjusi on USA valimissüsteem, kus võitja selgitatakse kaudselt, osariikide kaupa – tingimata ei võida mitte enim hääli saanud kandidaat, vaid loeb võidetud kohtade arv 538-liikmelises valijameeste kogus. Kuna enamikus osariikidest on eelistused selged juba praegu, määravad võitja umbes kümmekonna osariigi valijad, neist suurimad ja valimiste seisukohalt olulisimad on Florida ja Ohio. Floridas on seis võrdne, ent Ohios­ on praegu selge edumaa Obamal. Et samasugune seis on praegu ka mitmes teises võtmeosariigis, võib Romneyl minna väga keeruliseks koguda kokku üleriigiliseks võiduks vajalik 270 valijamehe toetus.

Lisaks mängib rolli kahe kandidaadi erinev lähenemine kampaaniale. Romney sadu miljoneid dollareid maksvad negatiivsed reklaamid toonitavad kõikjal üht ja sama sõnumit – majandus on kuristiku veerel, on aeg muutuseks –, samas kui Obamal on olemas eri sõnumid konkreetsele osariigile või isegi maakonnale. Sääraste mikrokampaaniatega loodavad demokraadid Romney rünnaku neutraliseerida.

Sellises patiseisus võivad otsustavaks saada kolm oktoobrikuist teledebatti Obama ja Romney vahel. Romney osutus vabariiklaste eelvalimiste ajal tugevaks väitlejaks ja vääratas harva (enamasti siis, kui jututeema ei eeldanud improviseerimist). Olukorras, kus Obama ei saa enam parseldada lootusesõnumit ja peab põhjendama oma tegematajätmisi, on Romney ülesanne lihtne: veenda kahtlejaid, et tema saaks palju paremini hakkama. Debatid on ka esimene kord, kui ameeriklased näevad Romneyt samal laval võrdväärsena koos Obamaga. Uuringud on näidanud, et ametisoleva presidendi kõrval seisvat rivaali võtavad ameeriklased hoobilt palju tõsisemalt.

Valimistulemuse ennustamine ülidetailsete küsitlusandmete ja varasemate pretsedentide abil on USAs täpne ja peen teadus, mille ootamatu väliskonflikt või finantskrahh kiiresti nurja võib ajada. Kuigi praegu näivad arvud viitavat Obama napile võidule, jääb tänasest USA presidendivalimisteni veel kaheksa pikka nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles