Risto Berendson: pättide terror

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Berendson
Risto Berendson Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäevane tapmine Türi väikelinnas on kriminaalpolitsei saamatuse tulemus. See on julge väide, millele «aparatšikutest» ametnikud kindlasti vastu vaidlevad. Ent tegelik elu Türil on politsei kontrolli alt juba mõnda aega väljas.


Kriminaalide konfliktis esmaspäeval päise päeva ajal inimeste silme all maha lastud Auris Mäsak oli Järvamaal tegutseva ja Meelis P juhitava umbes 30-pealise pätijõugu üks järelevaatajaid.
Selles pätibandes pole midagi erakordset. Pealegi aetakse hämaramaid asju sageli välisriikides varastades või muu taolisega tegeledes. Kodanike jaoks muutusid nad probleemiks siis, kui pätid kaaslinlasi terroriseerima asusid.

Türil nii juhtuski. Kurikatega arveteklaarimised, kaklused, ähvardused, väljapressimised, autode süütamised ja muu selline. Kogumina moodustavad need sündmused ahela, kus kriminaalpolitsei võinuks profülaktika mõttes enamiku kaakidest ammu mõneks ajaks istuma panna. Ja sellega olukorra normaliseerida.

Ent Türil lasti jõmmidel edasi hüpata. Politsei tegi parasjagu niipalju, et neid ei saaks kõrvalt vaadates süüdistada toimuva soosimises. Tulemus: inimesed kardavad peksmistest politseile teatada ja pättide karistamatuse tunne kasvab.

Esmaspäeval Türi metallitööstuses juhtunu, kus üks seltskond tuli kümnete tunnistajate nähes jõuliselt karistama nendega tülis oleva vastaspoole tegelast, on Eestist tuttav üheksakümnendatest.
Viis aastat tagasi olnuks selline sündmus avalikkuse silme ees täiesti ennekuulmatu. Isegi rumal, sest karistus oli tunnistajate rohkuse tõttu vääramatu. Ent Türi juhtum näitas meile, kuivõrd jõuetuks on kriminaalpolitsei reformitud.

Politseitöös tuleb mõista kohaliku elu eripärasid. Ning nentida, et korrakaitsepolitsei taustaga politseijuhtkond on «krimkadest» teinud tavalised menetlejad. Ametnikud, kes valdavalt menetlevad patrullpolitsei poolt etteveetud sündmusi.

Kuritegevuse üht efektiivsemat mõjutajat ehk kriminaalluuret peab meil prefektuuride koridorides otsekui tikutulega taga otsima. On karm fakt, et viimase paari aastaga pole Eestis kriminaalluure tulemusena antud kohtu alla ühtegi tõsiseltvõetavat kuritegelikku autoriteeti.

Ometi näeb neid igapäevaselt Eestis oma asju ajamas. Ja ma ei usu, et nad paar aastat tagasi päevapealt korralikeks hakkasid. Ma näen pigem seda, et kriminaalpolitseil pole ressurssi nendega tegeleda.

2009. aastal tehti keskkriminaalpolitsei likvideerimisega suur samm tagasi varjatud kuritegevuse avastamise osas. Hiljuti saadi lõpuks aru, milline jama kokku keerati. Ent Türil juhtunut see enam ei muuda. Üks inimene sai surma.

Ehk sunnib see politseid üle pea kasvanud pätte jõulisemalt korrale kutsuma. Kabinetivaikuses arvutist salajast KAIRI andmebaasi uurides seda kindlasti ei juhtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles