Juhtkiri: tiiger hüppas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Triibulise kaslase nimega hüpe tõi Eestis interneti inimeste juurde ja valitsuse internetti. Esitame maksuametile e-deklaratsioone, talitame netipangas, kommenteerime uudiseid, uurime rate’is sõprade pilte.

Paraku paistab, et tiiger on pärast esimest sööstu väsinud ja end edasi kargamise asemel ehteestilikus lepavõsas kerra tõmmanud.

Nüüd pole küsimus enam niivõrd selles, mida tahaksime internetis teha, vaid mida me üldse tahame teha. Kui meie mõttelend ja sellest tulenevalt tegevused piirduvadki lihtsamate rahaasjade õiendamise või esimese emotsiooni väljaelamisega mõne uudise peale, pole viga internetis, vaid fantaasia ja tahtmise puudumises laiemalt.

Probleemide peegelpilti näitab Eesti Inimarengu Aruanne. Erasektor pole tehnoloogiat konkurentsieelisena ära kasutanud. Tõelist e-osalusdemokraatiat pole Eestis sündinud. Vanemad ei oska jälgida, kas lapsed ikka internetis turvaliselt tegutsevad jne. Peegli mõte pole nukruse tekitamine, vaid adekvaatne tagasiside, et saaks pea ära kammida ja näo puhtaks pesta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles