Koolijuht: õpetajate palgad olgu salajased

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kaasik
Martin Kaasik Foto: Priit Simson

Haridusminister Jaak Aaviksoo mõtet, et kõigi palgad – ka õpetajate omad – võiksid olla avalikud, kommenteeriv Tallinna Laagna gümnaasiumi direktor ja koolijuhtide ühenduse asejuht Martin Kaasik ideed ei poolda.

Kas teie hinnangul peaks õpetajate palgad olema avalikud või mitte? Mida võib see avalikustamine kaasa tuua, arvestades näiteks õpetajate mainet ja kooli sisekliimat?

Minu arvates ei ole mingit positiivset põhjust õpetajate palkade avalikustamiseks. Aaviksoo vastava ettepaneku eesmärgiks on tõenäoliselt probleemi fookusest tähelepanu kõrvalejuhtimine – et me arutleks väikese palga asemel hoopis avalikustamise teemal.

Kelle palgad peaksid olema koolis avalikud? On seal ju teisigi ameteid – koristajast õppealajuhataja ja direktorini.

Palga maksmise ja arvutamise aluste avalikustamisest piisab. Konkreetsete palganumbrite seinale riputamine mingit kasu ei too, veelgi hullem oleks üksikute töötajate suhtes erandeid rakendada.

Kuidas suhtute ideesse, et Eestis võiks kõik palgad olla avalikud? Mis on selle plussid-miinused? Kas oleks õiglane varjata näiteks politseiniku, ülikooli professori või pangajuhi töötasu, samal ajal, kui õpetaja palk on avalik?

Ma ei usu, et erasektorit on võimalik (mõistlik) sundida palkasid avalikustama, miks peaks siis ühe tööandja (riik) suhtes erandi tegema? Avalik peaks olema asutuse palgakulu kokku.

Haridusminister Jaak Aaviksoo käis reedesel pressikonverentsil välja mõtte, et õpetajate palgad võiksid jääda ka pärast praeguste palgaastmete kaotamist avalikuks. Tema nägemuses võiks kõikide palgad Eestimaal olla avalikud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles