Kirsti Ruul: konflikt püüdluste ja tegelikkuse vahel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsti Ruul
Kirsti Ruul Foto: Erakogu

OÜ PR Partner strateegiline konsultant Kirsti Ruul selgitab Postimehe arvamusportaalis, kuidas erakondade rahastamisskandaal peegeldab konflikti Eesti püüdlustes põhjamaiste väärtuste ja tegelikkuse vahel.

Erakondade rahastamise küsimuses ilmneb konflikt Eesti pürgimises põhjamaiste väärtuste poole ja ühiskonna tegelikus käitumises. Teema pakub praeguseks aktiivselt huvi veel ainult ajakirjanikele ja poliitikavaatlejatele. Nii koalitsiooni- kui ka opositsioonipoliitikute ühine vaikiv kokkulepe on olnud rahastamise küsimusi ja üksteise süüdistamist vältida.

Ka valijad ei paista olevat Reformierakonnale rahastamisskandaali sattumist või justiitsministri vankumatut ametispüsimist tema enda uurimise ajal pahaks pannud – Reformierakonna reiting juunis ja juulis isegi kasvas, kuigi samas on kasvanud ka poliitikas pettunute hulk, kes ühtegi erakonda ei eelista.

Erakondade rahastamise teema püsib meedias nii kaua, kuni meedia ise seda teemat oluliseks peab ja mul on väga hea meel, et seni on pidanud. Uuesti tõuseb rahastamisskandaal aktiivselt päevakorda, kui kriminaalmenetlus jõuab lõpule, aga ma ei ole kindel, kas tulemus poliitkultuuri praktikat muudab.

Kujunenud olukorras ei ole Reformierakonnale mõtet mingit nõu anda – nad on pragmaatiliselt talitanud viisil, mis on neile edu toonud. Pigem vajaksid nõu inimesed, keda poliitikute eetiliste piirangute puudumine häirib ja kes end seetõttu solvatuna tunnevad. Selliste nõuannete andmine kuulub aga teiste ekspertide pädevusse.

Täna möödus kolm kuud päevast, mil reformierakondlane Silver Meikar avaldas Postimehes arvamusloo, milles paljastas erakondade keelatud rahastamise skeeme ja tunnistas enda ja mitme tundud kaaspoliitiku osalemist neis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles