Kaia Iva: Eesti parteid pole kartell, elamislubade näitel

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Iva
Kaia Iva Foto: Erakogu

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimees Kaia Iva leiab vastupidiselt politoloog Tõnis Saartsile, et Eesti parteimaastik ei ole kartellistunud. Seda tõestab tema sõnul eriti IRLi käitumine elamislubade skandaali aegu.

Kolm kuud on Silvergate'i algusest möödas - kuidas olete rahul seniste arengutega Reformierakonna rahastamisskandaalis?

IRL on rahul sellega, et Eesti on õigusriik. Nn Silvergate’i skandaal näitab, et Eesti riigis ei ole puutumatuid isikud. Õiguskaitseasutused teevad oma tööd sõltumatult sellest, millist positsiooni kahtlustatav ühiskonnas omab. Poliitikud ei tohi omalt poolt kahtluse alla seada õiguskaitseasutuste tegevust ega asuma neid läbi avalikkuse survestama.

Politoloog Tõnis Saarts kirjutab, et Reformierakonna summutav ja teiste erakondade lahja reaktsioon rahastamisskandaalile annab kinnitust, et Eesti parteimaastik on kartellistunud - käitutakse enese-, mitte rahvakeskselt. Mil määral olete taolise hinnanguga Eesti erakondadele nõus? Kas nõustute Saartsi vihjega, et järelikult on ka teie erakonnal sarnane patt hingel?

Ma kindlasti ei ole nõus hinnanguga, et Eesti parteimaastik on kartellistunud. Meenutagem, et elamislubadega seonduva selgitamiseks moodustati parlamendis esmakordselt spetsiaalne uurimiskomisjon.

Kunagi varem ei ole riigikogu sellisel kombel ühte erakonda teravdatud tähelepanu alla võtnud. Ka IRL ise hääletas selle komisjoni loomise poolt.

Iga erakond peab ise suutma teha oma otsused ning andma toimunule selge hinnangu. IRL seda elamislubade juhtumi puhul ka tegi. Käesoleva Silvergate’i skandaali puhul on peaminister oma positsiooni kujundanud ning see on tema kui valitsusjuhi vastutus.

Milline täiendav kontroll tuleks Eesti erakondade üle luua, et neid tasakaalustada, panna ja jätta nad taas ühiskonnast sõltuma?

IRL toetab erakondade rahastamise senisest põhjalikumat kontrollimist. Oma ettepanekud selles küsimuses esitab IRLi fraktsioon lähiajal.

IRLi jaoks on tõsine murekoht viimasel ajal meedias levivad spekulatsioonid, et mõnel erakonnal asuvad välisriikides kontod, mille üle avalikkusel selgus ja kontroll puudub.

Selline olukord ei ole aktsepteeritav ning välisriikidest teadmata päritoluga raha jõudmine Eesti poliitikasse on julgeolekuoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles