Priit Toobal: parteid pole kümne peaga lohed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul oleks Silvergate’i küsimuses justiitsminister Kristen Michali umbusaldamine IRLi tõttu mõttetu. Ka märgib ta, et erakonnad on praegugi väga avatud organisatsioonid, mitte hämaraid rahaasju ajavad koletised.

Esitasime Priit Toobalile kolm küsimust:

Kolm kuud on Silvergate'i algusest möödas - kuidas olete rahul seniste arengutega Reformierakonna rahastamisskandaalis?

Politoloog Tõnis Saarts kirjutab, et Reformierakonna summutav ja teiste erakondade lahja reaktsioon rahastamisskandaalile annab kinnitust, et Eesti parteimaastik on kartellistunud - käitutakse enese-, mitte rahvakeskselt. Mil määral olete taolise hinnanguga Eesti erakondadele nõus? Kas nõustute Saartsi vihjega, et järelikult on ka teie erakonnal sarnane patt hingel?

Milline täiendav kontroll tuleks Eesti erakondade üle luua, et neid tasakaalustada - panna ja jätta nad taas ühiskonnast sõltuma?

Priit Toobali vastus:

Erakonna peasekretäri ja riigikogu põhiseaduskomisjoni liikmena ei saa kindlasti üleüldse rahul olla, et sellised kahtlustused on õhku heidetud, mis kahjustavad kaudselt kõikide erakondade mainet.

Ühiskonna huvides on kindlasti, et need kahtlustused kas leiaksid täieliku ja selge tõestuse või konkreetse ümberlükkamise. Vahepealne variant, uurime ja uurime ja otsime ja otsime ning siis näiteks kuritegu aegub, kindlasti Eesti inimesi ei rahulda ning umbusaldus erakondade vastu süveneb.

Eestis mõistab siiski õigust ainult kohus, mitte politoloogid ega poliitikud. Seega ei oleks õige öelda, et Reformierakond ja Michal on milleski süüdi, kui selles osas pole jõustunud vastavat kohtuotsust. Ka poliitikute suhtes kehtib süütuse presumptsioon.
Lisaks võib vastu küsida – kuidas siis peaks sellele reageerima? Reformierakonna koalitsioonipartneri IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles, et valitsuse püsimist ei hakata Reformierakonna rahastamisskandaali ja Michali persooni tõttu ohustama.

Seega ei oleks sisulist mõtet ka umbusaldusavaldusel justiitsministrile. Selles osas on pall IRLi ja Reformierakonna enda käes. Siiani on nii Ansip kui Reinsalu justiitsministrit usaldanud.

Viimastel kuudel on väga palju räägitud erakondade kontrollimisest ja ohjamisest, justkui need oleks kümne peaga lohed. Erakonnad on ka praegu oma asjaajamises (eriti rahaasjades) väga avatud ja aruandekohuslased. Kõik annetuste registrid on avalikud, samuti valimiskulutuste registrid.

Loodud on Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon, mis koosneb lisaks erakondade esindajatele näiteks riigikontrolöri, õiguskantsleri ja valimiskomisjoni esindajast.

Loomulikult tuleb arutada uusi ideid, kuidas erakonnad oleksid avalikkuse silmis avatumad ja usaldusväärsemad, kuid tegevust ei saa hakata liiga karmilt piirama. See hakkaks juba pärssima erakonna tööd ja arengut.

Erakonnad on kogu aeg sõltunud ja sõltuvad ka praegu ühiskonnast – kui inimeste usaldus erakonna vastu kaob, siis valimistel selle erakonna poolt enam ei hääletata.

Täna möödus kolm kuud Reformierakonna rahastamisskandaali ehk nn Silvergate'i lahvatamisest. Selle valguses uurib Postimehe arvamusportaal, kas erakonnad nõustuvad kriitikaga, et Eesti poliitmaastik on kartellistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles