Rein Järlik: ootame tänaseni KGB-komisjoni lõppakti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Järlik
Rein Järlik Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Ülemnõukogus KGB likvideerimise lepete täitmist kontrollima pidanud komisjoni esimees Rein Järlik märgib, et tegelikult on 20 aasta taguste sündmuste kokkuvõtted tänaseni tegemata.

Minu teada ei ole kokkuvõtet KGB likvideerimise valitsuskomisjoni tööst praeguseni olemas. Hardo Aasmäe ütles korduvalt, et valitsuskomisjon teeb varsti lõppakti. Ootasime seda, et saaksime tehtut hinnata. Pärast ütles Aasmäe, et seda ei pidanudki olema.

Savisaar peaministrina meie komisjoni kordagi ei tulnud, temaga ei saanud me sel teemal ühtegi sõna rääkida. Alles kuid hiljem, kui olime korduvalt nõudnud, saime valitsusest kätte Eesti ja Vene poole KGB-teemaliste lepete dokumendid.

Kuna läbirääkimisi Nõukogude Liidu KGBga pidas valitsus ja Ülemnõukogust ei olnud seal juures kedagi, siis pidasime loomulikuks, et seaduseelnõu võimalike garantiide kohta, et materjal Eestile üle anda, teeb valitsus.

Harri Mägi kirjutab oma hiljuti ilmunud raamatus «ENSV KGB tegevuse lõpetamine», kuidas Eesti võimud üritasid ebaõnnestunult saada ENSV KGB arhiive enda kontrolli alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles