Andrus Karnau: tõrv meepotis

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Tõrva linnavalitsuse kangekaelsus rikkus ära ilusa äri, kus üks firma Infragate koostas veemajanduse projekte ja samas tegi neile ka omanikujärelevalvet. Lihtne on kontrollida, kui kontrollida tuleb enda koostatud projekti.



Tõrva linnavalitsus osutus tilgaks tõrvaks meepotiks, mis podiseb keskkonnaraha ümber. Hiljuti ilmus Läänemaa ajalehes Lääne Elu lugu, mis rääkis sellest, et Ridala vallavolikogu ei tahtnud kinnitada rahaeraldist ühele eralasteaiale. Väikses kohas ennekuulmatu skandaal puhkes seepärast, et eralasteaia omanik valmistas ise volikogu komisjonis rahaeraldise materjale ette.

Infragatei juhtum on sarnane. Ise teeme, ise sööme ja ise nõudki ära viime. Kui ühes väikses vallas leidus inimesi, kes ei tahtnud sellist mängu kaasa mängida, siis Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) juhid jätkavad järjekindlalt «ise teeme, ise kontrollime»-mängu mängimist.

Tänases Postimehe loos kaitseb KIKi au avalikkusele tundmatu osakonnakonnajuhataja, kuigi rahaeraldamise otsused teeb nõukogu, mida kontrollivad poliitikud. Nõukogu juhib keskkonnaminister Keit Pentus, sinna kuuluvad riigikogu liikmed Siim Kabrits ja Tõnis Kõiv ning Rein Randver. Kõik kogenud keskkonnavaldkonna tegijad, kellele ei ole teadmata keskkonnaäris liikuvad firmad ega inimesed.

Tähelepanuväärne on seegi, et Infragate sai mullu süüdistuse konkurentsikuriteos ja firma juht Indrek Tamberg pistise andmises.

Üldiselt kipub nii olema, et kui maksad ühe korra, siis maksad ka teist korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles