Tulevikuteadlane: robotid noolivad üha enam töökohti

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotifestival Robotville
Robotifestival Robotville Foto: Urve Eslas

Soome juhtiva tulevikuteadlase Jari Kaivo-oja hinnangul on praegune rahvusvaheline majanduskriis seotud mitte ainult pangandusmulli lõhkemisega, vaid ka majanduse struktuuri muutumisega – robotid teevad tasahilju üha rohkem töid inimeste eest ära.

Kaivo-oja rääkis täna rahvusvahelisel konverentsil Tallinna Ülikoolis, et tulevik on robootika ja automatiseerimise päralt, mistõttu peavad ka Põhjamaad selles suunas mõtlema ja näiteks enda tööstuspoliitikas keskenduma robootikale.

Ta rääkis, kuidas USAs Stanfordi Ülikoolis on juba laboritingimustes taoline keskkond loodud, kus töötavad igapäevaselt üheskoos inimesed ja kümned robotid. «Seal on see juba reaalsus.»

Tema sõnul hakkavad tulevikus robotid ja küborgid üha enam jõudma ka tavaellu. «Me peame õppima aktsepteerima roboteid ja avatare enda kaaslastena.»

Arengul robootikas ja automatiseerimises on Kaivo-oja sõnul samas ka varjukülg - tööpuudus. Vaikne üle maailma käiv automatiseerimine ja robotiseerimine on vähendanud vajadust töökohtade järele, mis on tema väitel ka üks praeguse rahvusvahelise majanduskriisi põhjustest – lisaks pangandusmulli lõhkemisele.

Eriti tõsine on Kaivo-oja sõnul suur tööpuudus noorte seas – ta meenutas seda, kuidas tööpuudus mõjutas arenguid Teise maailmasõja eelsel Saksamaal. «Maailm muutub ja me peame poliitikas sellega arvestama.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles