Tõnis Saarts: Silvergate raputas kõiki erakondi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi hinnangul on värske Emori erakondade populaarsusküsitluse suurim sõnum see, et Silver Meikarist lähtunud parteide rahastamisskandaal on mõjunud laastavalt lisaks Reformierakonnale ka ülejäänud parteide toetusele.

Ennekõike näitab Emori küsitlus, et Silvergate vähendas valijate usku erakondadesse ja erakondlikku poliitikasse üldiselt. Nii drastilist «ei oska» öelnute osakaalu kasvu vaid ühe küsitlusperioodi jooksul ei mäletagi (erakondlikku eelistust mitteomanute kodanike osakaal kasvas 8 protsenti - toim). Seetõttu pole parteidel midagi rõõmustada.

Kui võtaksime erakondade toetusprotsendid kõigi küsitlusele vastanute hulgast, siis praegu oleks ilmselt langustrendis kõik erakonnad (Emor esitab parteide toetusprotsendid erakondliku eelistuseta isikuid arvestamata - toim).

Löök võib tulla hiljem

Reformierakonnale annavad aga praegused tulemused märku, et nende valija on parteile üsna lojaalne. Just kriisimomentidel tulebki esile see, kui palju on erakonna toetajate hulgas pigem juhuslikumat elementi ja kui suur on erakonnatruude valijate osakaal.

Ometi ei oleks mõistlik teha ennatlikke järeldusi, n-ö hõisata enne õhtut. Tasuks siinkohal meenutada IRLi elamislubade skandaali. Esimesed küsitlustulemused kohe vahetult peale skandaali ei näidanud IRLile samuti mingit langust. Kukkumine tuli hiljem ja parteil kulus mitu head kuud, et sellest madalseisust välja tulla.

Sama võib olla ka oravapartei puhul - Silvergate'i mõju võib olla pikema vinnaga. Meil tuleb arvestada, et osa küsitlusest toimus ajal, kus nimetatud skandaal alles kogus tuure.

Kuid kuna Reformierakonna toetajaskond on olnud reeglina palju stabiilsem kui IRLi oma, pole välistatud, et partei tulebki sellest skandaalist lõppkokkuvõttes suuremate kaotusteta välja.

Pettunud pettusid taas

Sotsiaaldemokraatide toetuse kukkumine tundub esmapilgul loogikavastane, kuna nemad olid seoses rahastamisskandaaliga kõige vähem negatiivse meediatähelepanu keskpunktis.

Ometi näitasid varasemad uuringud, et SDE valijaskonna hulgas oli üsna palju neid, kes olid teistes erakondades pettunud ja kes toetasid SDEd mitte maailmavaatelisel pinnal vaid paremate alternatiivide puudumisel.

Nüüd, kus kõigi erakondade maine on tervikuna tugeva hoobi saanud, liikus see juhuslikum segment SDE valijaskonnast pettunute ridadesse tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles