Urmas Tooming: suvised liiklusõudused

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tooming.
Urmas Tooming. Foto: Toomas Huik

Eesti suvi on lühike. Selle pisku aja jooksul tuleb ära teha enamik teetöid, sest talvise pakase või sügiseste vihmavalingute käes niisuguseid asju ajada ei ole just terve mõistusega kooskõlas.


Tallinnas algab laupäevast tõeline autojuhtidele õudusunenägu, sest kinni läheb Gonsiori tänav. Olen ise Lasnamäe elanik ning öösel vastu esmaspäeva ilmselt rahulikult ei maga. Ülemus ju ei kuula mu alandlikke vabandusi, et miks ma õigel ajal tööle ei jõudnud. Tõuse varem üles, kõlab vastuseks. Nii see on.

Aga hulluks läheb küll. Gonsiori tänav on Lasnamäe ja kesklinna vahel peamine liiklusarter. Kui seda teed paari kuu jooksul kasutada ei saa, siis tekib umbes sajal tuhandel Tallinna suurima magalarajooni elanikul peavalu ning higipiisad hakkavad mööda nägu alla voolama.

Aga mis siis ikkagi teha? Polegi vist valikut. Gonsiori tänav läheb kaheks kuuks kinni seetõttu, et Tallinna Kütte vanad torud on juba nii hullus seisus, et kui kohe neid uute vastu välja ei vahetataks, siis võib mingil hetkel juhtuda suur õnnetus ja paljud Tallinna elanikud peaksid toas külma käes värisema ning hommikusest duši alla minekust ei tasu rääkidagi, kui ei ole just tegemist talisuplejatega.

Gonsiori tänava sulgemisele annab vürtsi juurde ka see, et samal ajal käib viaduktiehitus üle Tartu maantee Ülemiste liiklussõlmes ning sealkandis ei ole just kõige meeldivam liigelda. Ka Filtri tee pandi alles hiljuti kinni ning Tehnika tänavalt tulles bussijaama otse ei pääse. Küll tuli linna transpordiamet autojuhtidele mõnes mõttes vastu ning avas Veerenni ja Järvavana tee ristmikku. Hea seegi.

Tallinna linnavõime ja riigi valitsust on alati mõnus kiruda. Suvistel grillipidudel seda kindlasti usinalt ja häälekalt ka tehakse. Kuid võiks ju ka natuke mõelda,  kas selleks on ikka põhjust.

Liikluse poole pealt vaadates on ju iga autojuhi unistus, et Tallinnas oleks mõnus ja lihtne liigelda. Mida rohkem tänavaid, ristmikke ja liiklussõlmi korda tehakse, seda paremaks sõitjate elu läheb. Või kuidas?

Keegi naljamees oli Tallinna transpordiametisse helistanud ja öelnud, et peale kõigi muude ehitustööde tuleks üles kaevata ka Haabersti ringristmik  ja hakata seal ehitama, siis oleks pilt täiuslik. Must huumor.

Aga vahel me ei saa aru, et teatud asjad on vaja teatud aja jooksul ära teha ning see aeg tuleb lihtsalt üle elada. Kellele ei meeldi linnaelu ja sellega kaasnevad miinused, aga ka plussid, see võib alati endale metsatare soetada ja seal rahulikult linnulaulu nautida.

Jõudu talle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles