Alexander Stubb: head naabrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: Toomas Huik

Venemaa kindralstaabi ülem Nikolai Makarov esines Helsingi ülikoolis 5. juunil. Tal oli Soomele selgeid sõnumeid. Kindrali sõnade kohaselt segab Soome ja Venemaa suhete arengut Soome liitumine NATO tegevustega. Teda tegevat murelikuks sõjalised harjutused Ida-Soomes ning Soome ja Gruusia sõjaline koostöö.


See on suurepärane, et kindral kõneles nii avameelselt just Soomes. 2000. aastal kõrvaldati Soome kriminaalõigusest sõjaväelaste sõnavabadust piirav pügal. Soomes võivad sõjaväelased vabalt rääkida. Aga sõnavabadus on kahesuunaline tee. Seepärast saab Soomes sõjaväelaste kõnesid ka vabalt kommenteerida.

Ja nii on ka tehtud. Mitmel tasemel kiirustati meenutama, et Soome ei valmistu NATO liikmeks pürgima, sõjaliste harjutuste üle otsustatakse ise ja Soome ei tee Gruusiaga sõjalist koostööd.

Valitsusliidu programmi järgi teeb Soome NATOga koostööd ning hoiab avatuna võimaluse NATO liikmelisust taotleda. Soomes korraldatavatel sõjalistel õppustel harjutavad reservväelased võitlemist suuremate üksuste osana. Need on suurepärased näited sellest, et meie reservarmee toimib.

Niisiis pole Soomel turvalisuspoliitikas mingisugust mahasalatud tegevusnimekirja. Paistab, et Venemaal soomlaste arvates on. Kindral esitas kõnes mitmesuguseid oletusi, üks kummalisem kui teine. Ta oletas koguni, et tulemas on kursimuutus rangemas suunas, mis lisaks Soomele puudutab ka Euroopat ja USAd.

On ilmekas, et kindrali kõne oli Soome avalikkuses kolm päeva jututeema number üks, aga väljaspool meie piire sellele kuigi palju tähelepanu ei pööratud. Venemaa kindralitelt on läbi aegade kuuldud nõudmist tihendada sõjalist koostööd Soomega ning need on jätnud oma jälje.

Paradoksaalselt saavad kindrali kõnest tuge nõudmised jätta ära Soome kaitsekulude kärped ning ka soov lähenda NATO-le. Kõige tipp oleks, kui Soome kaitsepoliitilist liini hakataks muutma ühe kõne tõttu.

Soome eesmärgiks on hea ja normaalne naabrisuhe Venemaaga. Venemaa moderniseerumine ja integreerumine Euroopaga on kasulik nii Venemaale kui ka Euroopale. Euroopa Liit ja Venemaa teevad laialdast koostööd kaitsevaldkonnas, mis puudutab muu hulgas terrorismi, relvastuskontrolli, kriisidele reageerimist ja tsiviilkaitset.

2010. aasta juunis leppisid Euroopa Liit ja Venemaa kokku klassifitseeritud teabe vahetamises kõigis koostöövaldkondades. See näitab mõlemapoolset usaldust. ELi ja Venemaa tippkohtumine korraldati päev enne kindral Makarovi kõnet. Seal kõnelesid Venemaa ja ELi presidendid muu hulgas Süüriast, Iraanist ning ühistest naabritest, kaasa arvatud Gruusiast.

Kõigis asjades ei oldud ühel meelel, ent lõpuks kiitsid mõlemad pooled kohtumise asjalikku õhkkonda.

Paar nädalat tagasi käisin ise Peterburis edendamas Soome-Vene kaubavahetust. Soome eksport Venemaale on sel aastal kasvanud juba seitse protsenti. Venemaa saamine Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmeks muudab Venemaa nii Soome kui ka Euroopa Liidu jaoks veel ahvatlevamaks partneriks.

Autor on Soome väliskaubandus- ja Euroopa asjade minister

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles