Repressioonid poleks Kremlile kasulikud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilja Ponomarjov
Ilja Ponomarjov Foto: Reuters / Scanpix

Kaks küsimust ühele «valgete» aktivistile, Vene riigiduuma saadikule Ilja Ponomarjovile.


Opositsiooniaktivistid Sergei Udaltsov ja Aleksei Navalnõi istuvad praegu haldusarestis, samal ajal on nende suhtes algatatud kriminaalasi. Kas neid hakatakse tõsiselt represseerima?

Mõistuse ja ratsionaalse mõtlemise seisukohalt ei ole võimule see [represseerimine] kasulik. Neile on palju kasulikum kriminaalasju algatada ja jätta need õhku rippuma, märguandena:  ärge tehke midagi radikaalset, vastasel korral ­ootab teid reaalne kinniminek.

Kuid niipea kui see reaalseks muutub, põhjustab see pahameelelaine, eriti kui nad panevad Udaltsovi ja Navalnõi istuma. Organisatoorselt ju nendest midagi ei sõltu, see liikumine on täiesti desorganiseeritud. Ent nende roll ikoonidena kasvaks järsult. Seepärast ei ole repressioonide rakendamine kasulik.

Aga nendel, kes meil otsuseid teevad, ajusid ju ei ole, seega võivad nad ka seda teha.
Kas teid ennast kui riigiduuma saadikut repressioonide oht ei ähvarda?


Siiamaani küll mitte, aga juttu on sellest olnud, et võiks meid saadikupuutumatusest ilma jätta (peale Ponomarjovi käib see ka Vene opositsioonis aktiivselt tegutsenud teise Õiglase Venemaa saadiku Gennadi Gudkovi kohta – toim).

Põhjust selleks muidugi mingisugust ei ole, selline võimalus on ette nähtud raskete kuritegude sooritamise puhuks. Ning kui seda tehaksegi, siis sellega saavutatakse üksnes meie tuntuse suurenemine.

Copy
Tagasi üles