Uffe Ellemann-Jensen: Saksamaa ei käitunud Eesti suhtes suurriigina

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Nord Streami gaasitorustikust Lubminis.
Osa Nord Streami gaasitorustikust Lubminis. Foto: SCANPIX

Kuigi praegu nõuab Saksamaa teistelt riikidelt vastutustundlikku käitumist, on ta ise üsna hiljuti üsna alatu olnud teiste Euroopa Liidu liikmesmaade suhtes, rääkis Taani endine välisminister Uffe Ellemann-Jensen täna Lennart Meri konverentsil Tallinnas.

«Miks on nii, et Euroopal pole ühtset energiapoliitikat? Vastus on selles, et sakslased, prantslased ja ülejäänud suurriigid eelistavad Venemaaga asju ajada bilateraalselt,» rääkis Ellemann-Jensen.

«Seetõttu on teil see rumal investeering nimega Nord Stream Balti mere põhjas,» ütles ta, märkides, et tahaks kasutada sellega seoses mõne Saksamaa ekspoliitiku aadressil paari krõbedat sõna.

«See on koht, kus sakslased ei käitu lihtsalt nagu suurriik. Kui nad eelistavad Venemaaga suhelda niimoodi kahepoolselt, lubavad nad tekkida olukorral, kus näiteks on oht, et Balti riigid muutuvad Euroopas eraldatud energiasaareks. Nii et teil tuleb selles osas areneda,» ütles Ellemann-Jensen, viidates tema kõrval istunud Saksamaa Euroopa asjade ministrile Michael Linkile.

Link lubas, et Saksamaa ei käitu enam edaspidi nii, et ei räägi taolistes küsimustes eestlaste, poolakate ja teiste asjasse puutuvate riikidega läbi. Linki sõnul ei oleks taoline olukord olnud ka varem võimalik, kui tema partei - vabad demokraadid - oleks olnud valitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles