Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Postimees.ee avaldab Eesti Koostöö Kogu algatatud Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsiooni, mis pakub seitse tegevust majandus- ja usalduskriisi edukaks ülatamiseks. See on avatud dokument, mis tähendab, et see võib veel arutelude käigus muutuda.

Eesti ja kogu maailm on sügavas majanduskriisis. Kadumas on ühiskonda ja majandust kooshoidev usaldus. On äärmiselt oluline, et rasked ajad ei seaks ohtu meie vaimsust ja vastutustunnet, meie riigi ja rahva põhiväärtusi ja olemise alustalasid. Nende ohverdamist ei saa me lubada. Eesti seisab valiku ees: kas majanduskasvu jõuline taastamine või aeglane vindumine. Meie valik on Eesti tõus ja arenguvõime tagamine. Usaldus tuleb taastada.

Eesti Koostöö Kogu, ühendades paljusid valitsusväliseid organisatsioone, kutsub kõiki üles koosmeelele, kutsub raskel ajal üksteist toetama. Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsioon on esitatud Harta foorumile ning avatud ja pakutud ühinemiseks kõigile Eesti kriisist väljaviimisest huvitatud avalik-õiguslikele isikutele ja institutsioonidele, sealhulgas vabariigi valitsusele, ning sihtasutustele ja mittetulundusühingutele, sealhulgas poliitilistele erakondadele.

Meie ühiseks eesmärgiks on ületada kriisiperiood võimalikult väikeste tagasilöökidega ning kindlustada raskete aegade möödudes elanike heaolu ja Eesti taastõusmine rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliseks ja edukaks riigiks.

Selle eesmärgi nimel:

1. Loobugem majanduskriisi süüdlaste otsimisest. Suunakem jõud lahenduste leidmisele. Vältigem poliitilise võitluse agressiivseid väljendusvorme. Ärgem toetagem kriiside ajal pinnale ujuvat odavat, demokraatiat ja majandust ohustavat populismi.

2. Toetagem samme, mis on tarvilikud eurole ülemineku kindlustamiseks. Hoidkem riigieelarvet selleks vajalikes raames, tehes kärpeid kõigis valdkondades, sealhulgas ka sellistes nagu sotsiaalabi, riigikaitse, riigi halduskulud ja avaliku sektori palgad. Eurole üleminek on märk meie partneritele ja tulevastele investoritele Eesti usaldusväärsusest.

3. Viigem riigi ja omavalitsuste kulud vastavusse majanduse tegeliku seisundi ja arenguga. Loobugem kõigil tasandeil üle jõu elamisest, elamisest tuleviku ja meie laste arvel. Muutkem avalik sektor efektiivsemaks. Aeg on küps nii haldusreformiks kui riigi- ja omavalitsusteenistujate arvu vähendamiseks.

4. Taotlegem mõistlikku kokkuhoidu kõiges ja kõikjal. Hinnakem Euroopa Liidu olulist panust Eesti arengusse. Kasutagem Euroopa Liidu toetusi täielikult ja tulemuslikult.

5. Edendagem eestimaist ja aidakem selle kaudu Eesti majanduse taastumist. Innustagem ettevõtjaid töökohtade säilitamisele ja loomisele. Tunnustagem vastutustundlikke tööandjaid.

6. Toetagem igal tasemel uuendusi hariduse sisus ja vormis ning Eesti kultuuri arengut. Haridus ja kultuur on tulevikukindluse ja arenguvõimekuse kindlaim pant.

7. Pöörakem suuremat tähelepanu vabatahtlikule ühistegevusele ja toetagem omaalgatuslikke ettevõtmisi, suurendades nii solidaarsust ühiskonnas. Toetagem samme, mis tugevdavad ühiskonna sidusust ja elujõulisust.

Eesti majandus on väike. Julged otsused toovad meie majanduse kriisist välja ja pööravad selle kvalitatiivselt uuele tõusule. Kriis on tugevate, sihikindlate ja tarkade võimalus! Taas on saabunud aeg Eesti ühishuvidest lähtuvalt tegutsemiseks ning positiivseks eristumiseks. Tehkem seda, järgides Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsiooni ning andes moraalse toe ja volituse sellega ühinenud osalistele - teha seda, mida nad saavad ja peavad vajalikuks meie eesmärkide saavutamiseks.

Avalikustatud 16.02.2009 Tallinnas, esitamiseks arutelu alusena 11.03.2009 toimuvale Harta foorumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles