Lugejate kirjad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kohalikud pisimarssalid koomale


Omavalitsused pole rahul keskvõimuga, kuid olgem ausad, ega omavalitsustest endistki palju kasu ole.

Väide, et kohalikud omavalitsused tegelevad justkui hariduse, teede korrashoiu, sotsiaalhoolekande, ehituse ja muu sarnasega, eksitab üldsust. Enamik neist teenustest tellitakse, omavalitsused otsustavad vaid, kellelt tellida ja milliseid arveid maksta.

Põhimõtteliselt näib nii, et ülemnõukogu ja rahvasaadikute täitevkomiteed reorganiseeriti riigikoguks ja kohalikeks omavalitsusteks. Muutusid küll nimed, aga lähenemine ja paljud ametnikud jäid endiseks. Keskvõimu autoritaarsus pole õnneks tabuteema, kohaliku võimu autoritaarsus aga küll. Teisitimõtlejaid taunitakse, vajadusel tehakse vaimse terroriga maatasa.

Omavalitsuste pisimarssalid harrastavad keskvõimuga sarnaselt diktaati: elanikele jagatakse käske ja keelde, nende eest otsustatakse.

Lasteaedade rahastamine, vallale või linnale laenu võtmine, mahukad investeeringud ja paljud teised tähtsad otsused sünnivad kinniste uste taga väikse seltskonna tahtel. Aga ei tohiks. Uusvanade seltsimeeste võimu- ja kasuahnus ei võimalda Eesti inimeste elujärge parandada.

Arvan, et Eesti vajaks hädasti haldusstruktuuri reformimist ehk omavalitsusüksuste karmikäelist vähendamist ja pisimarssalite armee kahandamist. Või hoopiski laialisaatmist. Väide, et teenused jäävad elanikele siis kättesaamatuks, ei pea paika. Neid vajalikke teenuseid polegi ju eriti, võin oma kogemustest kohaliku elanikuna kinnitada.

Eristusime kunagi laulva revolutsiooniga. Nüüd võiksime eristuda kodanikualgatusel läbiviidava radikaalse halduskorralduse reformiga. Paraku pole me seni reformiga ehk kärpimisega hakkama saanud. Soomes kavatsetakse 336 omavalitsusest alles jätta alla 70. Siis jääb meil arvestuslikult pindalaühiku kohta üle kolme korra enam omavalitsusi kui ülelahenaabrite juures.

Praegusel kujul on meie rohketel omavalitsustel palju võimu, kuid olematu vastutus.
Omavalitsuste – oma äranägemisel, aga meie nimel valitsejate – võim tuleb elanikele tagasi anda. Valitsuskantside arvu kardinaalne kärpimine oleks sellel teel esimene samm, selle käigus saab lõhkuda klannisidemed ja leida uued, kodanike huvisid tegelikult teenivad rahvateenrid.

Eugen Veges

Mokatubakas on samuti kahjulik

Olen ise õpilane ja toetan narkoreide täielikult (PM 30.04). Näen, kui paljud inimesed mu ümber näiteks mokatubakat tarvitavad, teiste hulgas ka mu lähedased sõbrad ja minust mitu aastat nooremad põhikoolikasvandikud (6.–8. klass), ning mul hakkab lausa paha. Peale selle on summad, mis kuluvad igapäevastel tarvitajatel mokatubaka peale, metsikult suured.

Minu arust on politsei teinud liiga vähe teavitustööd just mokatubaka kahjulikkuse kohta või kui on teinud, siis puudulikult. Suitsu puhul teab suurem osa, et see kahjustab nii suitsetaja kui ka kõrvalviibija tervist. Mokatubaka puhul ei tea selle tihedad tarvitajad tihti, mida see nende tervisega teha võib.

Sander
(autori täisnimi on Postimehele teada)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles