Uudelepp: mind ajendas kandideerima ühiskondlik küsimus

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp
Agu Uudelepp Foto: Väino Silm

Värskelt ringhäälingunõukogu liikmeks valitud kommunikatsiooni- ja meediaekspert Agu Uudelepp ütles, et teda ajendas kandideerima soov nõukogu konkurentsi tihedamaks muuta ning tuua nõukokku raadioalast kompetentsi.

«Avalduse kandideerimiseks kirjutasin kultuurikomisjoni Urmas Klaasi nimele ise,» tunnistas Uudelepp, kes on olnud kaheksa aastat ametis Eesti Raadio uudistetoimetuses, õpetab tudengitele kommunikatsiooni ja kaitsnud teadustöö riiki ja kommunikatsiooni siduval teemal.

«Mõtlesin, et võiks proovida – äkki sobib ringhäälingunõukogu liikmete hulka ka keegi teoreetilise taustaga praktik, kes on olnud seotud raadioga. Kui eelmisi koosseise vaadata, siis ekspertide ring on olnud pigem televisiooni poole suunatud,» ütles Uudelepp.

Lisaks ajendas Uudeleppa laiem ühiskondlik suundumus. «Viimase poole aasta jooksul on olnud päris palju selliseid avalikke konkursse, kus on kandideerinud kas üks või paar inimest. On tekkinud selline foon, et selleks, et mingisugusesse kohta valituks saada, pead sa tingimata olema mingisuguse erakonna liige või erakonnaga seotud. Praegu kultuurikomisjoni näitel võib öelda, et see ei pea paika.»

Uudelepa sõnul ei kavatse ta nõukogu liikmeks kinnitamise järel hakata ringhäälingu töös kardinaalseid muutusi taotlema. «Nõukogu rolli ma näen siiski selles, et ta aitab luua või säilitada neid tingimusi, kus rahvusringhääling saab tegutseda.» Ühtlasi võiks nõukogu olla suunanäitaja keerulistes küsimustes.

Ta tõi näitena selle, et nõukogu määrab reeglid, kuidas viiakse läbi valimisdebatte. ERRis on juhtunud, et kehvalt seatud «mängureeglid» on muutunud keeruliseks saate tegemise sellisena, et see oleks ühtaegu informatiivne, valijat aitav ja osalejaid võrdselt kohtlev. «Ma usun, et oma kogemuse põhjal suudan sellised asju näha ja seletada, kas mingi hästi kõlav mõte tegelikus elus hakkab tööle või mitte,» pakkus Uudelepp.

Uudelepp ei nõustunud kriitikaga, nagu napiks poliitikutest ja valitavatest liikmetest koosnevas nõukogus erialaeksperte. «Täiesti vaieldamatult on Mart Luigel väga tugevad erialateadmised. Rain Tamm jätkab, tal on kogemus olemas. Ma usun, et Paavo Nõgene lisab sinna juurde laiema kultuurilise kogemuse. Mina üritan oma kogemuse pealt tuua sellist ühiskonna ja kommunikatsiooni seostamise mõõdet juurde.»

Riigikogu kultuurikomisjon valis esmaspäeval salajasel hääletusel Eesti Rahvusringhäälingu uuteks liikmeteks Mart Luige, Agu Uudelepa ja Paavo Nõgene. Nõukogust lahkuvad Andres Jõesaar, Ela Tomson ja praegune esimees Hagi Šein. Seadus näeb ette, et ERRi nõukogusse kuuluvad eksperdid vahetuvad iga viie aasta tagant ning poliitikud iga nelja aasta tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles