:format(webp)/nginx/o/2024/12/31/16571321t1ha5a5.jpg)
- «Putini koka» staatus ei teinud Prigožinist väärikat ühiskonnaliiget ega kangelast.
- Milleks teada veinitootmise ja kokakunsti ajalugu, kui kõike saab lihtsalt nafta ja gaasi eest osta?
- Just sellepärast ei vestleks ma Putiniga kunagi mitte millestki.
Venemaa diktaator on oma valitsemise õigustamiseks otsinud tihti tuge ajaloost. Sealt on ta noppinud välja ja kasutanud kontekstist välja rebituna selliseid näiteid, mis talle sobivad ja tunduvad teda kui valitsejat õigustavat, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.
Sellise ajalooliste nopete protsessi käigus unustab Putin ära aga ühe lihtsa tõe – selle, et asi on maitses ja see, mis tundub normaalne endisele KGB-lasele, ei pruugi tunduda normaalsena neile, kellel õnnestus omandada haridus ning liikuda karjääriredelil edasi KGB abita. Putini ajal sai restorani omanikuks ja «Putini koka» tiitlikandjaks kriminaal Prigožin, kuid see ei teinud Prigožinist väärikat ühiskonnaliiget ega kangelast. Asi on maitses.
Omaaegsed asjatundjad ei ajanud kunagi segi Beaujolais nouveau veini Bordeaux' veinidega. Beaujolais' veine tehti tumedast viinamarjasordist Pinot selle ristamisel heleda viinamarjasordiga Gouais blanc, mis oli välja aretatud Gamay lähistel Saint-Aubin’is Burgundias. Esimest korda mainiti nimetatud sorte 1360. aastal. Beaujolais' veinid sai nime kunagise Burgundia pealinna Beaujeu järgi. Beaujolais nouveau veini villitakse pudelitesse kuus nädalat peale viinamarjade koristamist ning lühikest fermentatsiooni. Noort veini presenteeritakse Prantsusmaal iga-aastasel festivalil nimega «Le Beaujolais est arrive» (Beaujolais on saabunud) novembrikuu kolmandal neljapäeval. Beaujolais nouveau on kerge, elav, vaarika- või kirsivärvi sademeta vein, mida serveeritakse jahutatuna kuni 13 kraadini koos juustu ja lihalõikudega.
Bordeaux' veine valmistatakse coupage'i meetodil, mis tähendab erinevate viinamarjasortide segamist valmistamise käigus. Bordeaux' veinid tehakse Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ja Petit Verdot viinamarjasortide segamisel. See vein on vähema kergusega ja õrna sademega, mistõttu seda serveeritakse erinevalt Beaujolais veinidest kitsamates ja kõrgemates klaasides, et vein satuks suulaele, mitte keele.
Ma ei tea, kas neid asju teadis «Putini kokk», nagu ma ei tea, kas tal oli mingit aimu ühe tuntuima šampusetootja Veuve Clicquot Ponsardini toodangust, aga tean, et monsieur Prigožin oli suur spetsialist kuvaldade käsitlemise kunstis. Prigožin ise on ammu «ära koristatud». Veuve Clicquot' veinimajast aga veel niipalju, et selle asutas 1772. aastal Philippe Clicquot Reimsis. Tema poeg François Clicqout abiellus Barbe-Nicole Ponsardiniga ning viimane päris peale mehe surma 1805. aastal ettevõtte ja asus seda ise juhtima. Veinimaja hakkas kandma nime Veuve Clicquot Ponsardin ehk Lesk Clicquot Ponsardin. 1987. aastal ühines see veinimaja kontserniga Moét Hennessy-Louis Vuitton.
Ilmselt ei tea ei Putin ega tema uued kokad ja muud alamad sellest kõigest midagi, aga Putin ei ootagi neilt kõigilt muud kui lõputut truudust enda isikule. Milleks teada veinitootmise ja kokakunsti ajalugu, kui kõike saab lihtsalt nafta ja gaasi müügist saadud rahaga osta? Veinikultuur (nagu ka kõik muud kultuurid) väärib aga tundmist ning tunnustust isegi siis, kui diktaatorid ilma kõige selleta hakkama saavad. Asi on maitses, nagu ma juba mainisin. Kellele meeldib Bordeaux, kellele Beaujolais, kellele meeldib ballett ja kellele tapatalgud Kurskis. Kellele meeldis Marie Antoinette, kellele Jeanne du Barry. Mina eelistaks suhelda Louis XV-ga, mitte aga tema poja Louis XVI hukata lasknud Maximilien Robespierre või krahv Honorè Gabriel Victor Riquetti de Mirabeauga.
Asi on maitses ja maitse on inimestel väga erinev. Parem on arutleda veinisortide üle, kui selle üle, millist asumit või linna pommitada ja keda järgmisena vallutada. Putin ilmselgelt nii ei arva ja just sellepärast ei vestleks ma temaga kunagi mitte millestki. Meil on erinevad maitsed. Liiga kaua aega kuluks temaga terminoloogias kokku leppimiseks.