Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar
Saada vihje

JÜRI KOTŠINEV Asi on maitses – kellele meeldib ballett ja kellele tapatalgud Kurskis (2)

Copy
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Sergei Ilyin

Venemaa diktaator on oma valitsemise õigustamiseks otsinud tihti tuge ajaloost. Sealt on ta noppinud välja ja kasutanud kontekstist välja rebituna selliseid näiteid, mis talle sobivad ja teda kui valitsejat õigustavat tunduvad, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Sellise ajalooliste nopete protsessi käigus unustab Putin ära aga ühe lihtsa tõe – selle, et asi on maitses ja see, mis tundub normaalne endisele KGB-lasele, ei pruugi tunduda normaalsena neile, kellel õnnestus omandada haridus ning liikuda karjääriredelil edasi KGB abita. Putini ajal sai restorani omanikuks ja «Putini koka» tiitlikandjaks kriminaal Prigožin, kuid see ei teinud Prigožinist väärikat ühiskonnaliiget ega kangelast. Asi on maitses.

Omaaegsed asjatundjad ei ajanud kunagi segi Beaujolais nouveau veini Bordeaux veinidega. Beaujolais veine tehti tumedast viinamarjasordist Pinot selle ristamisel heleda viinamarjasordiga Gouais blanc, mis oli välja aretatud Gamay lähistel Saint-Aubin’is Burgundias. Esimest korda mainiti nimetatud sorte 1360. aastal. Beaujolais veinid sai nime kunagise Burgundia pealinna Beaujeu järgi. Beaujolais nouveau veini villitakse pudelitesse kuus nädalat peale viinamarjade koristamist ning lühikest fermentatsiooni. Noort veini presenteeritakse Prantsusmaal iga-aastasel festivalil nimega «Le Beaujolais est arrive» (Beaujolais on saabunud) novembrikuu kolmandal neljapäeval. ​Beaujolais nouveau on kerge, elav, vaarika- või kirsivärvi sademeta vein, mida serveeritakse jahutatuna kuni 13 kraadini koos juustu ja lihalõikudega.

Tagasi üles