Simson: kolme erakonna toetus on praktiliselt võrdne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.
Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson. Foto: Toomas Huik

Postimehe arvamusportaal palus igalt parlamendierakonnalt värske Emori populaarsusküsitluse valguses lühikommentaari, kus kutsus üles ka enesekriitikale. Järgnevalt vastab Keskerakonna riigikogu fraktsiooni juht Kadri Simson.

-Palun, et kommenteeriksite asjaolu, et Keskerakond on langenud rahva silmis selgelt opositsiooni teiseks viiuliks. Mida teevad sotsid Keskerakonnast paremini, et nad rahvale rohkem meeldivad?

-Kuidas kommenteerite seda, et Keskerakonna-Reformierakonna vahe on kuivanud kuuga 6 protsendilt 2-le? Kas hiljutine mitme fraktsioonikaaslase lahkumine aitab lähendada Keskerakonna toetust oravaparteile veelgi järgmisel kuul või pigem käriseb vahe taas?

Veerandi valijate toetus on meile hea tulemus, sellest suurema toetuse oleme pälvinud ainult Keskerakonna jaoks erakordselt headel aegadel. Iga neljanda valija jaoks esimene valik olla on tõsine kompliment, mis võimaldab peaministriparteiga tõsiselt rinda pista. Ühtlasi näitavad viimased arvamusuuringud, et tambi Keskerakonda palju sa tambid, ikka on küllalt oma peaga mõtlevaid valijaid, keda ei heiduta ka kogu valitsuse administratiivvõimekuse rakendamine poliitiliste oponentide vastu.

Täna on kolm erakonda oma toetustes praktiliselt võrdsed. Seejuures toimub vaikselt, aga visalt kodanike meelsuse liikumine selles suunas, et Eestile on vaja uut võimuliitu. Täna arvab nii 54 protsenti vastanutest. Inimesed tahavad  võimulolijatele alternatiivi. Suuri lubadusi sellest, kuidas kohe läheb kõik heaks, on Reformierakonna poolt antud küll ja veel, aga inimesteni see jutt reaalsuses ei jõua. Jutt, et kõik on tehtud õigesti, aga leppida tuleb jätkuva elu kallinemisega ning külmutatud sissetulekutega, ei ole veenev. Liiga kauaks ametisse jäänud Reformierakonnal puudub tahe ja värskus uuteks lahendusteks.

Keskerakonna viimase kuu reitingu kasv lubab ka küsida, kas meie sisepingete tähtsust pole üle hinnatud. Võimalik, et peauudiseks saanuna olid need tähtsamad mingisugusele ringkonnale, kes niikuinii Keskerakonna poolt ei hääleta. Aga samas paljudele inimestele, kes soovivad maksukoormuse õiglasemat jaotust, koolide jäämist maapiirkondadesse ja aktiivsemat tööpoliitikat, said need sündmused tõukeks, et toetada Keskerakonna tegutsemist tugeva alternatiivina tänasele valitsusele.

Küsimus Keskerakonna ja sotside neljaprotsendilise populaarsuse erinevuse kohta on aga pigem ennatlik. Samahästi võiks küsida, et mida on sotsid teinud kõik need aastad valesti, et nad Keskerakonnast kõik need aastad maas on olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles