Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ERKKI KOORT Kõik ootavad efektiivsemat riiki, riik liigub paraku teises suunas

Copy
Kurikamõrvari Vjatšeslav Bajuki ennetähtaegselt vanglast vabastamise istung. Ilma sideandmete kasutamiseta poleks teda tõenäoliselt kunagi tabatud ja süüdi mõistetudki.
Kurikamõrvari Vjatšeslav Bajuki ennetähtaegselt vanglast vabastamise istung. Ilma sideandmete kasutamiseta poleks teda tõenäoliselt kunagi tabatud ja süüdi mõistetudki. Foto: Konstantin Sednev

Taas on alanud arutelu, kas riik jälgib oma inimesi liiga palju ning kas sideandmete kogumine teeb kõigist justkui potentsiaalsed kurjategijad. Olukord vajab lahendamist kogu Euroopas, kuid tagasilangus kuritegevuse vastases võitluses on tõenäoline, kirjutab Postimehe ja sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et keskselt sätestatakse sideandmete kogumine, mis varem oli liikmesriikides erinev. Liikmesriigid said valida tähtaja, mille jooksul andmeid säilitada tuli. Loogika oli väga lihtne – kui andmeid ei kogu, siis kuriteo toimepanemisel on neid koguda märksa keerulisem või juba hilja. Nende andmete näol ollakse aga väga kaugel lausjälgmisest, mida tihti esile tuuakse. Pealegi koguvad sideettevõtjad enamikku (ja kohati rohkemgi) andmeid oma äritegevusest lähtudes.

Pahatahtlik eksitamine

Tagasi üles