Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MIKK SALU Siseministri nõuniku arusaam julgeolekust on meile ohtlik (10)

Copy
Postimehe ajakirjanik Mikk Salu.
Postimehe ajakirjanik Mikk Salu. Foto: Mihkel Maripuu

Kui siseminister Lauri Läänemets sedastas kümmekond päeva tagasi, et sotsidega on raske arvestada turumajandusest rääkimise teemadel, siis nädal enne seda saavutas Läänemetsa nõunik Vootele Päi sama tulemuse julgeolekupoliitikast rääkides. Päi artiklist «Eesti ei saa jääda Palestiina küsimuses lõputult veiderdama» (ERR, 25.09) võib järeldada mitmeid asju, aga üks on see, et selliste julgeolekuinstinktidega inimesed tuleb Eesti julgeolekupoliitikat puudutavatest otsustest võimalikult kaugel hoida, kirjutab ajakirjanik Mikk Salu.

Üldjoontes on Päi arutlus ju üsna tüüpiline Iisraeli käsitlus: on mõned tõeterad, mis on aga üle kallatud väljamõeldiste, valefaktide ja kontekstist välja rebitud käsitlustega. Kui seda teeks mõni kultuurilehe toimetaja, võiks õlgu kehitada – seal on Iisraeli-Palestiina teemaline ignorantsus ammu patenteeritud väärtus. Kui seda aga teeb ühe Eesti jõuministri parem käsi, siis tuleb olla murelik. Sest kui ühel hetkel peaks Eestis olema kriis ja valitsus peab tegema otsuseid (ja julgeolekulised otsused on rasked, reeglina valikud halva ja halvema vahel), siis missugused instinktid Eesti otsustajate seas valitseksid?

Näiteks kirjutab Päi: «... Iisraeli tegevus tuleb aja jooksul igatahes läbi valgustada, alustades täiemahulisest ja tsiviilohvrite rohkest sõjategevusest Gazas ja lõpetades viimastel päevadel alustatud ulatusliku sõjategevusega Liibanoni territooriumil...».

Tagasi üles