Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Ukraina ei hakka vabastama okupeeritud alasid vasturünnakuga, vaid plaanib teist taktikat (2)

Copy
Ukraina vägedega liitujad õppustel Donetski regioonis. Foto on illustratiivne.
Ukraina vägedega liitujad õppustel Donetski regioonis. Foto on illustratiivne. Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES / Reuters / Scanpix

Ukraina plaan ei näe ette okupeeritud territooriumide vabastamist vasturünnaku abil, vaid strateegilise kaotuse olukorra loomist Venemaa jaoks, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Ukraina president esitles parlamendi ees plaani, mis on koostatud Venemaa algatatud agressioonisõja võitmiseks. Ukraina president on veendunud, et kui asuda seda plaani rakendama järgneva kolme kuu jooksul, on võimalik sõda järgmisel aastal võidukalt lõpetada. President kandis ette plaani viis põhipunkti. Kõigepealt peab Ukraina saama liitumiskutse NATOga, mis peaks tagama, et Venemaa ei üritaks rahuportsessi muundada külmutatud konfliktiks ja annaks selgelt teada, et Venemaa peamine agressiooni algatamise eesmärk ei ole saavutatav. Ukraina peab siinkohal silmas just konkreetse liitumiskutse, mitte täisliikme staatuste saamist.

Järgmisena tuleb liitlaste abiga kindlustada Ukraina iseseisev kaitsevõime, mis peab demotiveerima Venemaad sõda jätkama. Ukraina presidendi sõnul on täpselt välja arvestatud, milliseid relvasüsteeme ja kui palju Ukraina selleks vajab. Ukraina presidendi sõnul näitas Kurski operatsioon, et Vene armeel puuduvad suuremad reservid. See tähendab, et tõhusa kaitse korral sunnivad kaotused Venemaad ründetegevusest loobuma. Muus osas peab president oluliseks õhukaitse tugevdamist ja Ukraina enda relvatööstuse arendamist, ehk need punktid on üldiselt varasemast teada. Ukraina president rõhutas ka vajadust saada toetajatelt satelliidi luure andmeid, mis on ilmsesti vajalikud rünnakute elluviimiseks sügavamal Venemaa territooriumil.

Tagasi üles